Gasztro

Ahol a tálalásban fenséges ráadás van – az ételek egyediségével és az adagok méretével vonzzák a vendégeket a Gőrybe

Nincs szegedi, aki ne hallott volna a Gőry Pince és Teraszról Szegeden, a Liszt u. 9. szám alatt. A híres Gőry-tálaknak ráadásul nem csak a városban, de országszerte is jó híre van. Változatos ételek, akkora tálban, amivel nem hogy jól lakhat bárki, de még haza is viheti, amit nem tudott megenni egy ültő helyében. Mindezt ráadásul megfizethető áron. Ábel Antal üzletvezető szerint ez is volt a cél, a minőségi ételek, és a vendég azt kapja, amit lát az étlapon, ráadásul óriási adagokban. Kerek 20 éve vezeti a Gőryt, ami idő alatt az étterem jelen van Szeged közéletében és köztudatában.

Sz365: A Gőry neve fogalom Szegeden hosszú évek óta. Érezték annak valaha hátrányát, hogy nem a belváros frekventált helyén vannak?

ÁA: Valóban, mi nem ilyen kiemelt helyen vagyunk, mint nagyon sok más étterem. Egy turista, de nagyon sokszor mondhatom, hogy egy szegedi vendég sem sétál csak úgy erre. Nekünk tehát teljesen mással kell megfogni, idehívni a vendégeket, mert ide csak célirányosan jönnek. Ehhez nekünk a konyhát kellett fejleszteni, hiszen megint csak arra tudok utalni, hogy a Gőrybe nem jönnek be pusztán kávézni vagy egy ásványvizet meginni, hanem az ételek miatt jönnek.

Ábel Antal üzletvezető

Sz365: Mik voltak ezek a legfontosabb dolgok, amire törekedni kellett a konyha összeállításánál, az ételeknél?

ÁA: Például azt hogy a Gőryre jellemző ízvilágot kell beállítani. Az ételeink 90%-át itt találjuk ki, nincsenek előre megírva, hanem leülünk a szakácsokkal, kitaláljuk, és fontos hogy előtte ki is próbáljuk őket, aztán tesszük csak fel az étlapra. Így kezdtük és nagyon fontos hogy a mai napig is ez így megy. Ez mindenféle ételünkre jellemző, tehát csirkére, pulykára, halra, sertésre, mindenre. Nyilván egy pacalt vagy egy rántott húst nem kell kitalálni. De ezeken kívül lényegileg bármit. Nálunk minden egyedi. Olyan ami nincs máshol, kreatív munka eredménye ez. Ráadásul nem csak az étel jellege és külleme a lényeges, hiszen mottónk is az: “Ahol a tálalásban, fenséges ráadás van”.

Sz365: Valóban amik itt látszanak tálak, bocsánat hogy Arany Jánost idézem, de „nézni is tereh”. Óriási méretű amit csak egy ember kap itt. 

ÁA: Ez egy másik nagyon fontos filozófiánk. Megint csak arra kell utalnom, hogy azt kell elérnünk, hogy hozzánk célirányosan jöjjön a vendég. Ezt pedig nem csak a fent említett konyhának a minőségével, hanem a felszolgált adagjaink méretével is szerettük volna elérni. Úgy hiszem, ez sikerült. Ezen felül ráadásul lehetőséget biztosítunk arra, hogy a vendég, amit itt nem tudott elfogyasztani, azt hazavigye.

Az ételek adagjának nagyságával, összetevőjével, kinézetével szerettük volna ezt elérni hogy minél többen azt mondják hogy eljövök a Gőrybe, ha jót akarok ebédelni, de még lehet hogy vacsorára is marad belőle. A jó hírünk szájról szájra terjed, büszkén mondhatom hogy számos külföldi vendég is megfordul nálunk, és amikor megkérdezzük, hogy honnan hallottak rólunk, akkor általában kiderül hogy helyi ismerősöktől.

Sz365: Ahogy említette is, kívül vagyunk a belvároson, és noha házak illetve sorházak veszik körbe a Gőryt, mégis van a helynek egy olyan csendes jellege.

ÁA: Igen, ez alapvetően egy csendes környék, még akkor is, hogyha a vendégeink például nem sétálva jönnek ide, tehát általában autóval. Szerencsére zaj miatt sosem volt probléma a környékben lakókkal. Ez nagyon fontos nekem, mint vezetőnek, erre mindig külön ügyelek.

Sz365: Ha már a környezetnél tartunk, fontos megemlíteni, hogy egy napsugaras ház teraszán ülünk most éppen.

ÁA: Ráadásul árvíz előtti napsugaras ház. Ami most a pince, az régen a fogadó helyiség volt, de elöntötte az árvíz és az iszap, így lett belőle átalakítás után pincehelyiség. 

Sz365: A szavaiból is érezhető hogy az évek alatt sok átalakuláson, fejlődésen ment át a Gőry.

ÁA: 20 éve irányítom én a Gőryt, és jellemző erre a 20 évre, hogy az étterem területe ezen a telken folyamatosan növekedett. Például, ahol ülünk, a terasz ezelőtt ugyan volt, de nem fedett, hanem csak egy betonplatz.

Sz365: Mondhatjuk, hogy ez volt az egyik legfontosabb újítás, amit amikor ön lett a tulajdonos, amit meg kellett csinálni?

ÁA: Az egyik. De például 20 évvel ezelőtt csak a pince rész működött. A fenti az nem, és ahogy mondtam, a terasz is egy szabadon álló rész volt csak. Korábban az egész étterem 25-30 férőhelyes volt. Jelenleg összesen 130-140 ember tud elférni. A korábbi, lenti pince részt egyébként már nem is használjuk.

Sz365: Említette azt hogy a hírük szájról szájra terjed. De azért gondolom fontos szerepet játszanak a külső megjelenések is.

ÁA: Ez pontosan így van. az egyik nagyon fontos ilyen pont hogy 20 éve támogatjuk a Pick Szeged kézilabdacsapatát. A fiúk általában itt fogyasztják el az ebédet. Ezen kívül a csapat rendezvényein is megjelenünk de valóban vannak külső rendezvényeink is, például az egyetemen.

Az étteremben is helyet tudunk biztosítani kisebb rendezvényeknek, osztálytalálkozóknak és kisebb esküvőknek. Utóbbinál azonban nagyon fontos, és megint csak visszautalok a környék lakóinak nyugalmára, hogy inkább halk háttérzenés rendezvények megtartása lehetséges, tehát nem diszkózenés vagy hangos élőzenés. Emellett természetesen a szokásos családi rendezvényeknek vagy születésnapoknak is helyet tudunk adni.

Sz365: Ahogy említette az egész interjú során, önöknek a legfontosabb az, hogy a vendég betérjen, így gondolom különösen nehezen érintette önöket a járványhelyzet.

ÁA: Pontosan, hiszen mivel helyben, frissen elkészült ételeket szolgálunk fel, ez azt is jelenti, hogy amit becsomagolunk és kiszállítunk, azok már nem annyira frissek, mintha helyben felszolgálnánk őket. A mi üzletpolitikánk éppen ezért soha nem alapult a kiszállításra. De átírtunk mindent, elkezdtünk kiszállítással is foglalkozni, 9 szakácsunk közül kettő ezt végezte, a többi a konyhában volt. Csökkentett munkaidőben tudtuk csak őket foglalkoztatni, de így a személyzet 80%-át meg tudtuk tartani.

Sz365: Kezdenek visszatérni az emberek?

ÁA: Még nem igazán, több időnek kell eltelni. A vendéglátás és a turizmus egy nagyon érzékeny szakma. Hétfőtől péntekig 12-22 óra között, szombaton 11-22 óra között, vasárnap 11-20 óra között várjuk kedves vendégeinket. A konyhánk hétfőtől szombatig 21, vasárnap 20 óráig van nyitva. Remélem, hamarosan újra minél több kedves vendéggel tudunk találkozni itt a Gőryben.

Fotók: Szabó Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb