Hirdetés
Hirdetés
10.6 C
Szeged
2021, március 4., csütörtök

Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Közélet Indul az iskolaőrség! Most akkor mit is jelent ez?

Indul az iskolaőrség! Most akkor mit is jelent ez?

Ötszáz iskolában iskolaőrséget hoznak létre, jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint erre azért volt szükség, mert az elmúlt időszakban sok helyen voltak fenyegetőzések, késelések, tanárbántalmazások. Összekaptuk a legfontosabb infókat az iskolaőrségről!

GULYÁS GERGELY BEJELENTÉSE

A miniszter szerint olyan iskolák és térségek is vannak, ahol a tanárok veszélyeztetettsége fennáll, ez pedig tűrhetetlen. A kormány egyébként egyeztetett az érintett térségek országgyűlési képviselőivel, és valamennyien támogatták a javaslatot. A konkrét bejelentést videóban EBBEN a cikkünkben, szövegesen pedig itt tudod átfutni:

AZ ISKOLAŐRÖK FUNKCIÓI

  • Része lesz a tantestületnek. A kijelölt iskolaőr állandóan jelen lesz az érintett iskolában, intézményben, éppen ezért része lesz a tanári karnak.  
  • Korábbi rendőrök töltik majd be a posztot. Gulyás Gergely kiemelte, hogy jelentős részben a rendőrség volt munkavállalóinak kötelékéből fognak kikerülni az iskolák új rendfenntartói.
  • Intézkedési jogosultságuk lesz. Bár fegyvert nem viselhetnek, más kényszerítő eszközök lehetnek náluk, és intézkedési jogosultságuk is lesz.
  • Nem az összes iskolát érinti. A miniszter szavaiból kiderült az is, hogy az intézkedés mintegy 500 iskolát érint, amiből körülbelül 140-150 szakiskola. Ez azt jelenti, hogy csak a problémás iskoláknál vezetik be az iskolaőrséget.
  • Leviszik a korhatárt több bűncselekménynél is. Kibővítik azoknak a bűncselekményeknek a körét, amelyeknél a büntethetőség alsó korhatára 12 év. A pedagógusok sérelmére elkövetett bűncselekmények ebbe a körbe tartoznak majd.

Forrás: MTI, Origo.hu, Index.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -