Kikapcs

Szeged365 kikapcs: jönnek a legtutibb szegedi kirándulóhelyek, 30 éves a Total Recall!

Pünkösd hétfő van, munkaszüneti nap, egyben a legtutibb alkalom, hogy összehozzunk egy klassz családi programot! A Szeged365 kikapcs mai kiadásában ajánlunk kiránduló-programokat, nomeg a Schwarzenegger-féle Emlékmás 30. évfordulóján mi mást, mint az ikonikus sci-fit!

MENJÜNK A SZABADBA!

Úgy fest, akár még eső nélkül is megúszhatjuk a Pünkösd hétfő délutánt Szegeden. Szétnéztünk, merre érdemes megindulni a Napfény Városában…

BOSZORKÁNYSZIGET

Rengeteg rejtett kincset tartogat a Tisza ártere, melyek felfedezésére remek alkalmat nyújt a pünkösdi hosszú hétvége. Szombat délután a kedvenc helyünkön, a Boszorkányszigeten barangoltunk, ha már ott voltunk, Szabó Dávid kollégánk egy kicsit körbefotózta a vadregényes kirándulóhely egyik legfurcsább jellegzetességét.

Láttátok már?

A hattyasi Téli Kikötőből, a Tisza-töltésen a város felé indulva nagyjából fél kilométer után, balra fordulva indul a fotókon szereplő épülethez vezető turistaútvonal. A Szeged365.hu olvasói által UFO leszállótól Tomorrowland Fesztivál nagyszínpadig rengeteg mindennek kikiáltott, elhagyatott, egyszerre izgi és hátborzongató objektumot a töltést elhagyva kb. 15 percnyire találjátok. Izgi családi kaland, viszont kérünk, ne másszatok fel rá, ne szemeteljetek (ezt sajnos már rengetegen megtették) és tábortüzet se gyújtsatok a tövében. A Boszorkánysziget ezen része egyébként kb úgy néz ki június elején, mint a Jedi Visszatérből az Endor bolgyó, már csak az ewok-ok hiányoznak:

ÓPUSZTASZER

Ma is lesz honfoglalás-kori lovasbemutató az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Az esemény 14 órakor veszi kezdetét és különböző harcmodorokat, lovasjátékokat, fegyvereket és viseleteket mutat be. A rendezvény szervezői a koronavírus-járványra való tekintettel kérik a másfél méteres távolság és a higiéniai szabályok betartását.

SZEGEDI VADASPARK

A Szegedi Vadaspark (akárcsak az SZTE Füvészkert) ma is nyitva tart, este 19:00-ig.

https://www.facebook.com/szegedivadaspark/videos/1879272168762703/

30 ÉVES AZ EMLÉKMÁS

Pontosan ma 30 éve, hogy megjelent Arnold Schwarzenegger Emlékmás című filmje, ami egyszerre ostoba és ravasz, infantilis és zseniális, kipukkadó Schwarzenegger – szemgolyókkal, három mellű űrprostival, a filmtörténet leggusztustalanabb orrtúrásával és még egy rakás szürreális részlettel. Nem egy családi mozi, gyerkőcök nélkül nézős klasszikus.

Mi ez? Szürreális akció sci-fi, Arnold Schwarzenegger főszereplésével

Megjelenés dátuma: 1990. június 1. (Egyesült Államok)

Rendező: Paul Verhoeven

Költségvetés: 65 millió USD

Főszereplő: Sharon Stone, Arnold Schwarzenegger

A XXI. században vagyunk, 2084-et írunk. Doug Quaid-et olyan különleges eljárásnak vetik alá, amellyel a férfi emlékeit teljesen összekuszálják. Így akarják megakadályozni, hogy emlékezzen arra, amire szerintük nem kellene. Egy napon azonban Quaid mégis ráébred arra, hogy ki is ő valójában. Ez a felismerés pedig arra készteti, hogy a Marsra utazzon és ott felvegye a harcot egy kíméletlen gengszterrel, aki romba döntötte életét. A bolygóra érve azonnal feltűnik neki, hogy a bűnöző is felkészült már érkezésére. Quaid-nek rá kell jönnie arra, hogy senkiben sem bízhat, mert szinte mindenki az életére tör. Menekülnie kéne, de a bosszú visszatartja és felveszi a harcot a kegyetlen gonosztevővel…

90 ÉVES CLINT EASTWOOD

Vasárnap ünnepelte 90. szülinapját Clint Eastwood, aki visszautasította a Volt egyszer egy Vadnyugat harmonikás szerepét és aki rendezőként a legidősebben kapta meg az Oscar-díjat. Fiatalon volt bolti eladó, favágó, testőr, zenész és benzinkutas is. A koreai háború idején behívták, de a harctéren nem szolgált: amikor egy tengerbe zuhant repülőgépről öt kilométert megtéve tempózott ki a partra, úszó kiképzőnek tették meg. Leszerelése után Hollywoodban próbálkozott, de túl nagy ádámcsutkája miatt eltanácsolták. Végül egy western-sorozatba sikerült bekerülnie, a forgatási szünetekben Európába ruccant át filmezni. Az 1 méter 93 centiméter magas fiatalemberre itt figyelt fel a rendező Sergio Leone, aki több spagetti-westernjének (Egy maroknyi dollárért, Pár dollárral többért, A jó, a rossz és a csúf) főszerepét osztotta rá, de Eastwood a Volt egyszer egy Vadnyugat harmonikás szerepét visszautasította.

A legendát köszöntve összekaptuk a (szerintünk) legjobb 3 filmjét, Pünkösd hétfő délutánra.

A jó, a rossz és a csúf (1966)

Három férfi és egy sír, tele arannyal Sergio Leone mesterművében. Ez volt Clint és Leone utolsó közös filmje, és sokan a világ egyik legjobb filmjének tartják. Ha bárki más rendezi a filmet ugyanezekkel a paraméterekkel egy igazán remek filmet kapunk talán 90 perces játékidővel, Leone azonban ráduplázott erre a hosszra, de eszünkbe sem jutna akár egyetlen kockát is kivágni.

Levelek Ivo Dzsimáról (2006)

A filmet Clint rendezte és szinte végig japán nyelven beszélnek benne. A főszerepben Watanabe Ken látható, karaktere, a II. világháborúban Ivo Dzsima szigetét védő Kuribayashi tábornok nem hisz a Japánból áramló propagandának, mégis teljesíti kötelességét. Míg a japán vezetők a „rosszfiúk” a katonák és a civilek mind elszenvedői az eseményeknek. Háborús filmhez képest meglehetősen kevés akciót mutat, de a színészi játék, a karakterek, és a történet bőven kárpótolnak ezért.

Millió dolláros bébi (2004)

A szegény, de elszánt Maggie mindenáron profi bokszoló szeretne lenni, Frankie Dunn azonban nem edz nőket. Aki nem látta a filmet azt gondolhatná, ez egy régi klisé, de ez nagy tévedés! Cilnt a rendező és a hajthatatlan edző szerepében is ő látható. A film nem kevesebb, mint 4 Oscar-díjat zsebelt be, köztük Clint második Legjobb rendező díját, de alakítását is jelöléssel jutalmazták.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb