Mindenmás

Napi pakk, kedd: indul a mini-hét, visszatér a suli és a nyár!

Ezt már szeretjük: 4 napos mini-hét jön, miután egy trükkös húzással vasárnappá nyilvánítottuk az utálatos hétfőt! Mától indul a felemás suli, visszatérőben a jó idő, ráadásul ha minden jól megy, a veszélyhelyzetet is feloldhatják. Főzz egy jó erős kávét, mi pedig hozzuk a legfontosabb napindító híreket a Szeged365.hu-n!

CSÜTÖRTÖKTŐL MÁR CSONGRÁD-CSANÁD MEGYÉBEN ÉLÜNK

Összesen 34 tábla kerül ki, csütörtöktől már ez a felirat fogadja a megyénkbe érkezőket:

Forrás: Csongrád Megyei Kormányhivatal

SZÜLINAP, NÉVNAP, ÉVFORDULÓ

Ha van ilyen nevű ismerősöd, köszöntsd fel, mielőtt totál kikészülne az ellenkezőjén:

  • Kármen
  • Anita
  • Jenő
  • Ármin
  • Ábel
  • Csilla
  • Irma
  • Kornél
  • Péter
  • Geminián
  • Eugén

116 éve, Szabadfalun (ma Temesvár része) megszületett Johnny Weissmüller ötszörös olimpiai bajnok amerikai úszó, Tarzan megformálója. Meglepődtél a születési helyén? Johnny eredetileg Jani volt, a világhírű színész magyar, Weissmüller János néven tolta el élete első Tarzan-üvöltését. Ő volt az első olyan ember, aki a 100 méteres távot egy percen belül teljesítette. Az öt olimpiai arany (és egy vízilabdában szerzett bronz) mellett ötvenkétszer lett amerikai bajnok, hatvanhét világrekordot úszott. Johnny családja a fiú születési évében vándorolt ki Amerikába, Chicagóban telepedtek le. Fiatal gyermekként satnya testalkata miatt sokat betegeskedett, orvosi tanácsra kezdett el úszni, s azt annyira megkedvelte, hogy ideje nagy részét a vízben töltötte. Peter nevű testvéröccsével a Michigan-tó partján úszómesternek álltak, ekkor kezdődött a fiú úszó pályafutása. A kitartó gyakorlás annyira meghozta eredményét, hogy első versenyén, 18 évesen világrekordot javított, a többit pedig, Tarzan-ostól együtt meg már úgyis ismered…

99 éve született Karinthy Ferenc, Kossuth-díjas író, drámaíró, dramaturg (Budapesti tavasz), Karinthy Frigyes fia.

185 éve született X. Piusz pápa, aki 1903-1914-ig volt az egyház feje.

VISSZA A SULIBA!

Mától a Család Kicsi Kincsét / Kincseit visszaviheted egy kicsit a pajtások közé, napközi, szakkör, sportfoglalkozás, egyéni vagy csoportos felzárkóztató foglalkozás, fejlesztőfoglalkozás céljából – de csakis akkor, ha akarod. A lényeg, hogy június 15-ig továbbra is marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, de az általános és középiskolák kötelesek megszervezni a tanulók felügyeletét.

Tehát: ha Neked dolgoznod kell vagy a Kicsi nagyon vágyik már az osztálytársai közé, esetleg lemaradt ebben-abban, akkor külön igazolás nélkül, mától elviheted iskolába.

Ha a Szemed Fénye a lakóhelyétől eltérő településen jár iskolába (például Algyőről fuvarozod be Szegedre), és a saját intézményében valami miatt nem tud tanuló-felügyeletben részt venni, elviheted a lakóhelyeteken működő iskolába is, kötelesek fogadni. A vonatkozó jogszabályban rendelkeznek a gyermekétkeztetésről is, amely szerint az iskolákban június 26-ig az intézményi gyermekétkeztetést a tanítási év szabályai szerint kell biztosítani.

A SULI MELLETT VISSZATÉR A NYÁR IS

A hét második felére visszatér a nyár is Szegedre. Módjával, addig is látjuk majd a Napot az égen, de több helyen előfordulhat zápor, zivatar a környéken. Kedden erősen felhős időre készülhetünk, záporokra és egy-egy zivatarra is lehet számítani. Délután 17-22 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Szóval, már csak 1-2 nap és mehetünk sütkérezni a ligetbe vagy akár strandolni is (az Aquapolis egy hete, a Sziki most szombaton nyitott):

EZ TÖRTÉNT TEGNAP

Ahhoz képest, hogy Pünkösd volt, pörögtek az események. A legfontosabb hétfői híreket az alábbi csokorban gyűjtöttük össze, pörgesd végig és kerülj képbe, amíg lefő a ma reggeli kávéd:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb