Közélet

Zavargások 15 államban, lángolt a Fehér Ház környéke, a szegedi Gábor Gábor pedig New York-ból tudósít

Röviden: Amerikában orbitálisan nagy balhé van. Bővebben: hat napja lángol az Egyesült Államok azt követően, hogy az afroamerikai George Floyd egy igazoltatás során meghalt rendőri túlkapás miatt. Több, mint 40 városban zajlanak tüntetések, 15 államban, köztük Washingtonban és Kaliforniában a Nemzeti Gárdát is bevetették a tüntetők ellen, gyújtogattak a Fehér Ház környékén, sőt, Trump-ot kis időre egy bunkerbe menekítették, a New York-ban élő szegedi videoblogger, Gábor Gábor pedig egy exkluzív tudósítást küldött a Szeged365.hu olvasóinak.

AMI EDDIG TÖRTÉNT

10-ből 9 Szeged365.hu olvasó már valószínűleg képben van a történtekkel, de biztos, ami biztos, röviden összefoglaljuk, mi történt:

Az afroamerikai George Floydot egy hete, egy hétfő esti igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. Az esetről járókelők készítettek felvételt, a videón hallható, ahogy a férfi többször, hörögve mondja: nem kap levegőt. A történtek az egész világot felháborították.

Az eset óta nem csitulnak a tüntetések (sőt…) az Egyesült Államokban, legalább 40 városban zajlanak zavargások, 15 államban, köztük Washingtonban és a kaliforniai Long Beachen a Nemzeti Gárdát is bevetették a tüntetők ellen, országszerte legalább 4000 embert vettek őrizetbe a tüntetéseken. Az éjjel Washingtonban, New York Cityben és Philadelphiában voltak nagyobb utcai megmozdulások. Washingtonban a Fehér Ház környékén is gyújtogattak, sőt, még a Szent János templom alagsorában is. 

Az AP amerikai hírügynökség egy neve elhallgatását kérő titkosszolgálati munkatársra hivatkozva azt jelentette, hogy Donald Trumpot a péntek esti zavargások idején rövid időre egy olyan földalatti bunkerba kísérték, amely terrortámadások esetén hivatott védelmet biztosítani a mindenkori elnöknek, ezt azonban egyetlen más médium sem erősítette meg.

GÁBOR GÁBOR VIDEÓBAN TUDÓSÍTJA A SZEGED365.HU OLVASÓIT

Gábor Gábor ismert szegedi arc, anno a Szeged Plaza-ban volt ruhaboltja, évek óta azonban az Egyesült Államokban él, egészen konkrétan New York-ban. A Szeged365.hu indulásának napján a koronavírus-helyzetről tudósította a szegedieket, ezt az anyagot IDE KATTINTVA tudjátok elolvasni és megnézni.

Elmondása szerint New York nagy része a történtek ellenére békés, a média erőteljesen “felfújja” a történéseket. “A város nem üres, az emberek kint vannak, élik az életüket, béke van, a média viszont egy-egy szeletet kiragad a történésekből, ezzel kapcsolatban azt tanácsolnám, engedjétek át a filtereiteken” – üzente Gábor a szegedieknek a Nagy Almából.

A CELEBVILÁG IS BESZÁLLT AZ ADOK-KAPOKBA

Ahogy az várható volt, a világ hírességei sem maradtak távol az eseményektől:

  • Békés cselekvésre szólított fel Barack Obama, az Egyesült Államok volt és első afroamerikai elnöke hétfőn kiadott közleményében. A volt elnök elutasította a tüntetéseken tapasztalható erőszakot és fosztogatásokat, ugyanakkor elismerte, hogy a tüntetések olyan régóta fennálló problémákra válaszolnak, amelyekkel a korábbi választott tisztségviselők sem foglalkoztak. Mint Obama fogalmazott: az országszerte zajló tüntetéssorozat “a rendőri gyakorlat és szélesebb értelemben véve az igazságszolgáltatási rendszer reformjának elmaradása miatti őszinte és legitim csalódottságot” jelzi.
  • Minden idők legjobb T-800-asa, Arnold Schwarzenegger az Atlantic oldalán írt arról, hogy ugyan az erőszakot elítéli, de a tüntetőkkel egyetért, akik egy jobb, egyenlőbb Amerikát szeretnének. Szerinte George Floyd szörnyű halála is arra mutat rá, hogy Amerika nagyon nem tökéletes és azt jelzi, hogy valami nagyon rossz a rendszerben. Schwarzenegger szerint az Egyesült Államok társadalma rendkívül egyenletlen, senki nem állíthatja, hogy ugyanazt az oktatást kapja egy belvárosi fekete, mint egy külvárosban élő. Azt sem állíthatja senki, hogy ugyanúgy, azaz egyenlően bánik az amerikai igazságszolgáltatás az emberekkel – véli a volt kormányzó.
  • A UFC és az MMA világ abszolút GOAT-ja (greatest of all time), Jon “Bones” Jones személyesen is belekeveredett a balhéba: az Instagram-oldalára feltöltött videón az látható, ahogy a félnehézsúlyú bajnok az új-mexikói Albuquerque utcáján megállít pár maszkos, rongáló és randalírozó fiatalt vasárnap este. A videó mellé írt szövegben azt firtatja, hogy a pusztítás, vandalizmus már nem George Floyd életéről és a társadalmi kérdésekről szól. Az erélyesen fellépő Jones elvette a fiatalok festékszóróit, majd hazaküldte őket, megakadályozva, hogy további kárt tegyenek az utcákon.
  • A politikai kérdésekbe a legritkábban belefolyó NBA-legenda, Michael Jordan is megszólalt a George Floyd megölése után kirobbant tüntetéssorozatra reagálva: „Azokkal vagyok, akik felhívják a figyelmet a társadalmunkba ivódott, a színes bőrű emberek elleni rasszizmusra és erőszakra az országunkban. Elég volt.”
  • A tüntetésekhez több külföldi híresség is csatlakozott. A demonstrációk élvonalában ott volt például a modell, Emily Ratajkowski és Michael Jackson lánya, Paris Jackson és a Mad Max csillaga, Courtney Eaton, nomeg ex-barátja, Ross Lynch is.
Jon “Bones” Jones személyesen is belekeveredett a balhéba: az új-mexikói Albuquerque utcáján pár maszkos, rongáló és randalírozó fiatalt tanított móresre vasárnap este.

Forrás: MTI, Index.hu, Origo.hu, HVG.hu

Fotók: Reuters, UFC, Index.hu, MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb