Közélet

Müller Cecília: A járvány nyugvópontra érkezett

Június közepétől megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet, részlegesen feloldják a látogatási tilalmat, már nem kell hatósági karanténba vonulni Szerbiából és Szlovéniából történő hazatérés után – derült ki az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján

NYUGVÓPONTRA ÉRKEZETT A JÁRVÁNY

Müller Cecília a fertőzöttség országos adatait elemezve kiemelte, nem történtek jelentős változások a járványügyi adatokban az elmúlt huszonnégy órában. A pandémia kezdete óta igazoltan 3954-en fertőződtek meg a koronavírussal, a fertőzöttek száma 24 óra alatt 23-mal nőtt, csaknem annyival, mint az elmúlt napokban. Hozzátette, az elhunytak száma 5-tel, 539-re nőtt, 2205-en pedig meggyógyultak. A gyógyultak majdnem kétszer annyian vannak, mint az aktív fertőzöttek, akikből 1210-et tartanak nyilván.

RÉSZLEGESEN FELOLDJÁK A LÁTOGATÁSI TILALMAT A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBEN

Június 20-ától a szociális intézményeket újra lehet majd látogatni. Továbbra is a maximális biztonságot kell majd szem előtt tartani, ezért csak egészséges hozzátartozó látogathat, neki is maszkot kell viselnie, és legalább 2 méteres távolságot kell tartania az intézmény lakóitól. Ha egy szobában több gondozott lakik, a helyiségbe egyszerre csak egy látogató mehet be, és minden érkezőnek biztosítani kell a kézfertőtlenítés lehetőségét.

JÚNIUS 20-ÁT KÖVETŐEN VÁRHATÓAN VÉGET ÉR A KÜLÖNLEGES JOGREND, NYITNAK A MOZIK, SZÍNHÁZAK, MÚZEUMOK ÉS FÜRDŐK

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa kiemelte, Magyarország sikeresen és eredményesen védekezett a koronavírus-járvány első szakaszában, azonban a koronavírus elleni védekezés második szakaszában is indokolt a járványügyi készültség fenntartása, ezért az operatív törzs továbbra is ellátja a feladatait, és a kórházak irányítási rendszere is változatlanul a járványveszélyhez igazodik.

Várhatóan június 20-án ér véget a különleges jogrend, a veszélyhelyzet megszüntetésével nyithatnak a mozik, a színházak, a múzeumok és a fürdők. A kormány döntése értelmében ugyanakkor továbbra is hatályban marad az idősek vásárlási idősávját kijelölő korlátozás.

AUSZTRIÁBAN MÁR NINCS HATÁRELLENŐRZÉS

Kiss Róbert arra is figyelmeztetett, hogy bár Ausztriában megszüntették a szomszédos országok határellenőrzését, ugyanakkor Magyarországon továbbra is érvényben van az a kormányrendelet, amely szerint akkor nem kerül az Ausztriából Magyarországra személyforgalomban belépő magyar állampolgár hatósági házi karanténba, ha négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet tud felmutatni.

Ugyanakkor folyamatosan egyeztetnek a szomszédos országok rendvédelmi szerveivel a jelenleg érvényben levő korlátozó intézkedések felfüggesztéséről, illetve megszüntetéséről. Ezeknek az egyeztetéseknek köszönhetően a Szerb Köztársaságból és a Szlovén Köztársaságból Magyarországra belépő magyarok esetében már nem rendelnek el automatikusan hatósági házi karantént.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb