Kikapcs

Viperák, Szegedről, tőlünk, Neked… jöhetnek?

Viperákat mértek a Szegedi Vadasparkban: a napokban a hosszát, tömegét és állapotát ellenőrizték a rendkívül ritka, jóformán már kipusztult rákosi viperáknak. Fotók és videó a cikkben, az anyagot köszönjük a Szegedi Vadaspark kollégáinak!

https://www.facebook.com/watch/?v=275526380437594

A Vadaspark gyűjteményének egyik büszkesége a rákosi vipera, amely a világ mindössze három állatkertjében látható, a szegedin kívül a budapestiben és a bécsiben. De elsősorban nem emiatt tekintjük értékesnek, hanem azért, mert a hazai természetvédelem egyik sikertörténetét tudjuk általa bemutatni. A rákosi vipera vadon ugyanis már jóformán kipusztult, de a sikeres ex situ (vagyis nem az élőhelyén történő) tenyésztési programjának és visszatelepítésének köszönhetően elkerülte azt, hogy végleg eltűnjön a Föld színéről.

A LIFE által támogatott rákosivipera-védelmi program, illetve a Rákosivipera-védelmi Központ támogatásával és szakértő segítségével mutatjuk be a legritkább kígyófajunkat. Ennek része, hogy időnként ellenőrizzük a viperák állapotát, hosszát és tömegét. Erre most nyár elején került sor, és szerencsére mindent rendben találtunk, az állatok szépen átteleltek a szabadtéri terráriumukban erre a célra kialakított, földbe ásott csőben, és egészségesnek mutatkoztak. 

A szerencsés látogatók ennek tanúi lehettek, de akit különösen érdekel ez a vizsgálat, annak érdemes szeptember elején, a rákosi vipera védelmének napján felkeresnie minket, mert akkor előre meghirdetett időpontban tartjuk ezt a programot.

Fotó: Endrédi Lajos

Szöveg: Szenti-Kis Réka, Szegedi Vadaspark

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb