Hirdetés
Hirdetés
4.4 C
Szeged
2021, március 5., péntek

Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Közélet Bekeményítenek a britek: kéthetes karanténnal várják a beutazókat

Bekeményítenek a britek: kéthetes karanténnal várják a beutazókat

Az intézkedés hétfőtől érint majd minden Nagy-Britanniába utazó személyt. A hivatalos indoklás szerint a koronavírus újabb hullámától védenék a lakosságot, a turisztikai szervezetek viszont nem örülnek az intézkedésnek.

Amíg Európa-szerte sorra enyhítéseket jelentenek be, a britek fordítva ülnek a lovon. A hétfőtől életbe lépő új szabályozás alapján a külföldről érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak iselérhetőségi helyszínazonosító kérdőívet kell kitölteniük, amelyben bejelentik, hogy hol töltik az elkülönítés 14 napját és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

Ha a beutazó nem tud megfelelő nagy-britanniai lakhelyet megjelölni, a brit kormány gondoskodik elszállásolásáról a karantén 14 napjára, de a szállásdíjat ebben az esetben a beutazónak kell fizetnie. Az érintettek a karantén két hete alatt munkába, iskolába nem járhatnak, közterületen nem tartózkodhatnak, tömegközlekedési eszközökkel vagy taxival nem utazhatnak. 

A karanténrendelkezés alól mentesülnek a teherfuvarozásban dolgozók, a külföldről érkező repülőgépek és vonatok személyzetének tagjai, a külföldről érkező orvosok és szakképzett egészségügyi munkavállalók, a diplomaták, nemzetközi szervezetek hivatalos látogatásra Nagy-Britanniába érkező képviselői, valamint azok a mezőgazdasági idénymunkások, akiknek szerződéses munkavégzési megbízásuk van, bár a munkáltatójuk által nyújtott lakóhelyükön a munkavégzés után nekik is elkülönülten kell tartózkodniuk. Nem vonatkozik a karanténintézkedés azokra a tranzitutasokra sem, akik brit repülőtereken más járatokra szállnak át, de nem lépik át az útlevélellenőrző pontokat.

MÁSHOL INKÁBB AZ ENYHÍTÉS JELLEMZŐ

Hazánkban inkább ellenkező tendenciát figyelhetünk meg, Németországból, Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából sem kell már karanténba vonulniuk az onnan érkezőknek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -