Kikapcs

Már előbújtak az első kérészek, hamarosan Szegeden is kezdődik az egynapos csoda, a tiszavirágzás! (videóval)

Ezt imádni fogjátok: az első kérészek már előbújtak, ha az időjárás is összeszedi magát, hamarosan gyönyörködhetünk a 2020 óta hungarikumnak számító tiszavirágzásban!

A Sokszínű Vidék szúrta ki, hogy már éledeznek az első kérészek, így hamarosan beindul a csoportos násztáncuk is a Tiszán és vízgyűjtő területén. Azt, hogy tömegesen mikor jönnek a víz felszínére, sok minden befolyásolja, a víz tisztasága mellett az időjárási tényezők, a napsütés, a hőmérséklet és a felhősödés is.

Az első hírnökök megjelenéséről Bencsik Barnabás posztolt facebookon, aki egy videót is mellékelt a kérészek idei debütálásról. Mint írta, még nem indult el igazán a virágzás, de ha melegszik az idő, hamarosan részesei lehetünk az egynapos csodának.

https://www.facebook.com/100009056331709/videos/2531826027129250/

A TISZAVIRÁG EURÓPA LEGNAGYOBB KÉRÉSZFAJA

A tiszavirág a folyók üledékében él hároméves lárvaéletet, ezt követően imágóként fejlődik ki, és megkezdi egynapos felszíni életét, amely fő célja a násztánc és a szaporodás. A Tiszában is élő Palingenia longicauda Európában a legnagyobb kérészfaj. Lárvái Magyarországon, a Tisza leszakadó peremű agyagos partszakaszain, vízalatti telepeken élnek nagy tömegben.

Rövid és szenvedélyes vízfeletti életük és tömeges rajzásuk (kirepülésük, násztáncuk, párzásuk, peterakásuk, pusztulásuk), egyedülálló természeti látványosság, aminek az elnevezése tiszavirágzás – írja a wikipedia. Minden évben rendszeres turistalátványosság a Tiszán és mellékfolyóinak néhány napsütötte szakaszán.

SZEGED NAPJÁN JELENTETTÉK BE: A TISZAVIRÁGZÁS 2020 ÓTA HUNGARIKUM

A szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe 2020 május 21-én, Szeged napján. Nincs csodásabb szegedi program, mint a kérészek rövid és szenvedélyes násztánca, amely egyedülálló természeti látványosság. Aki csónakázott már a Tiszán tiszavirágzás közben, tudja, mire gondolunk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb