Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
8.3 C
Szeged
2021, február 27., szombat

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Közélet Vádat emeltek a mórahalmi makettpark ügyében

Vádat emeltek a mórahalmi makettpark ügyében

Hirdetés

Költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat az ellen az öt férfi ellen, akik a mórahalmi makettpark építésére több mint félmilliárd forint támogatást kíséreltek meg szabálytalanul megszerezni – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Saághy Flóra közölte, a vádirat szerint az egyik vádlott cége 2009 novemberében pályázatot nyújtott be a makettpark kialakítására. A tervek szerint ötven, a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló műemléket kell bemutatnia a parknak, a pályázók vállalták, hogy az intézményt öt éven át üzemeltetni fogják. A támogatási szerződést 2010 októberében kötötték meg.


A vádirat szerint a beruházás generálkivitelezője és műszaki ellenőre is a vádlottak befolyása, illetve irányítása alatt álló gazdasági társaság volt. A projekt összköltsége 648 millió forint volt, amelyet a cég, 15 százalékos önerő biztosítása mellett, 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásiból valósított volna meg.

Fotó: Pesti Srácok


A vádlottak a kivitelezés kezdetétől folyamatosan finanszírozási gondokkal küzdöttek, az önerő meglétét is úgy igazolták, hogy az összeget a pályázat menedzselését, illetve a projekt pénzügyi irányítását végző vádlott egy napra utalta át az erre a célra fenntartott bankszámlára. A likviditási problémák áthidalása és a minél nagyobb összegű támogatás lehívása érdekében elhatározták, hogy a benyújtandó kifizetési kérelmekben el nem készült maketteket és munkálatokat jelentenek majd készre.


A vádlottak mindvégig tisztában voltak a kivitelezés tényleges állásával, azzal is, hogy a teljesítettként megjelölt makettek egy része nem vagy csak silány minőségben készült el, egyes darabok elszámolása pedig túlárazott volt. 2014 júniusáig több mint 510 millió forintra nyújtottak be igényt. Az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt végül 436 millió forintot fizettek ki nekik.

Fotó: Pesti Srácok


A vádlottak 2014. március 31-én a projektet készre jelentették, annak ellenére, hogy a park alkalmatlan volt látogatók fogadására, több makett sérült volt, húsz pedig az ellenőrzéskor nem is volt a helyszínen. A céget ezért a kifizetett összeg visszafizetésére kötelezték.
    

A 436 millió forintból a végrehajtási eljárásban alig 50 millió forint térült meg – tudatta az ügyész.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -