Közélet

Megbüntették és eltiltották a vasalódeszkás tesitanárt, az oktatási ombudsman kiáll mellette

Vezsenyi Lászlót, a makói József Attila Gimnázium kreatív testnevelőtanárát az internetet felrobbantó, humoros videója miatt eltiltotta a tanítástól, és komolyan megbüntette a tankerület. Az intézkedés miatt az oktatási ombudsman is csatasorba áll, azonnali vizsgálatot rendelt el a tanár emberi méltóságának védelme érdekében.

Már több mint 400 ezer megtekintésnél jár a makói testnevelő, Vezsenyi László videója. A tanár még a koronavírus-járvány kirobbanása kezdetén, a távoktatás bevezetésekor készített egy humoros összeállítást, amelyben egy vasalódeszkán, a nappaliban tartott online úszásórát a diákoknak. Vezsenyi egy csapásra országos hírű oktatóvá vált, a népszerűsége az egekbe szökött, produkcióját mi is imádtuk:

MEGBÜNTETTÉK ÉS ELTILTOTTÁK A VIDEÓ MIATT

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének adott interjúból kiderül, hogy a videó feltöltésének napján a tankerületi központ vezetője letiltotta a tanítástól, Vezsenyinek át kellett adnia az összes tanulócsoportját, és oktatási anyagokat sem küldhetett a diákoknak. Emellett sziszifuszi büntetést is kapott: ugyanúgy minden nap el kellett készítenie a tanagyagokat, de azt a diákok nem láthatták, csak a tankerület és az iskola igazgatója kapta meg.

Emellett a tankerület azt is előírta a tanárnak, hogy tanulmányozza a Pedagógusok Etikai Kódexét, illetve a nemzeti alaptantervet, és vizsgázzon le belőle a József Attila Gimnázium igazgatója előtt, ettől végül az intézmény vezetője elállt.

JOGORVOSLAT NINCS, DE AZ OMBUDSMAN SÍKRA SZÁLL A TANÁR MELLETT

A büntetést túlzónak tartó tanár a KLIK-hez fordult jogorvoslatért, ők azonban visszairányították Vezsenyit a tankerülethez. A pedagógust olyan mélyen érintette a büntetés megalázó célzata, hogy kilátásba helyezte: felhagy a tanítással.

Nem várt helyről jött azonban a segítség: az oktatási jogok biztosa hivatalból azonnali vizsgálatot indított a tankerületi igazgató ellen. Aáry-Tamás Lajos szerint a testnevelő tanárt emberi méltóságában sértette meg a tankerület-vezető.

https://www.facebook.com/Koti72/videos/5312141272136719/

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb