Kikapcs

Tiszavirágzás 2020: Szegeden megvolt az első észlelt repülés!

A Hortobágyi Nemzeti Park beszámolója szerint a szegedi Belvárosi Híd alatt péntek este már volt egy kisebb, százas nagyságrendű repülés, ha minden jól megy, hamarosan indulhat a tiszavirágzás. Rengetegen írtatok ránk a témában, mi pedig összekaptuk, mi történt eddig a kedvenc kérészeink ügyében!

TISZAVIRÁGZÁS 2020: EZ TÖRTÉNT EDDIG

2020. június 10.: készül a rendőrség is…

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya folyamatos megfigyelést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel. A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő jogellenes pusztítás, az állat gyűjtése. A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét egyedenként 10.000 forintban állapította meg.

Fotó: Femina.hu

2020. június 11.: előbújtak az első kérészek!

Bencsik Barnabás Tisza-tónál készített videóját az utazik.hu portál osztotta meg. Rajzás még nincs, de ha egy kicsit még melegszik a víz, beindul a tiszavirágzás.

https://www.facebook.com/barnabas.bencsik.73/videos/2533544383624081/

2020. június 12.: Szeged kezd beindulni!

Szegeden a Belvárosi híd alatt péntek este egy 100-as nagyságrendű repülés volt. A Maros torkolat közelében is észleltek egy hasonló nagyságrendű kérészrepülést. Valami elkezdődött – számolt be a Hortobágyi Nemzeti Park, akik az idén a járványügyi helyzetre való tekintettel szervezett túrákat nem indítanak (évtizedek óta ez az első alkalom, hogy elmarad), de a kollégáik folyamatosan vízen vannak és tudósítanak az aktuális kérész-helyzetről.

2020. június 13.: csak a meleg jött meg, a kérészek még nem

Szombaton csak a nyári meleg érkezett meg, a főrajzás előjelei nem szaporodtak – írja a Hortobágyi Nemzeti Park Facebook oldala, akik Tiszalöknél egy, a péntek esti szegedihez hasonló, párszázas rajzásról számoltak be.

Fotó: Travelo.hu

EGY IGAZÁN KÜLÖNLEGES JELENSÉG

A páratlan jelenség a tiszavirág (Palingenia longicauda) nevű nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napjairól szól. Azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon. A kis élőlények igen érzékenyek a vizek tisztaságára, sajnos Európából a tiszavirág szinte teljesen eltűnt már. Ezért is fontos, hogy megtegyünk mindent azért, hogy nálunk továbbra is fennmaradjon ez a ritka kérészfaj. A tiszavirágzás tehát nem más, mint a 8-12 centiméter hosszú rovar tömeges rajzása. A kérészek általában június közepe táján indulnak rövid útjukra, a tiszavirágzás 2020-ban a korábbi tapasztalatok szerint június 10 és 20. között várható (bár ez tavaly csúszott, a legnagyobb rajzás június 20. után volt).

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

VIGYÁZZUNK A TISZA TERMÉSZETI KINCSEIRE!

A tiszavirág védett rovar, eszmei értéke 10 ezer forint. Az elpusztult példányok begyűjtéséért is bírság jár, sőt:

  • A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.
  • Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a védett, élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.
  • Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is megvalósíthat, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.
  • Szintén büntetőjogi kategória, ha az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt a rajzásba, amely cselekményével megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.

AMIÉRT NEKÜNK, SZEGEDIEKNEK MÉG KÖZELEBB ÁLL A SZÍVÜNKHÖZ

Az egyik legszebb meglepetés volt, amikor pont Szeged Napján, a szőregi rózsatővel együtt a tiszavirágzás is bejerült a hungarikumok gyűjteményébe.

Nagyon klassz érzés volt, egyben parádés időzítés:

Forrás: Sokszínűvidék.hu, Hortobágyi Nemzeti Park, Utazik.hu, Femina.hu, Police.hu

Fotók: MTI, Travelo, Femina.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb