Közélet

Operatív törzs 2.0: gazdaságvédelmi csoportot alakít a kormány

A gazdaságvédelmi operatív törzs feladata a termelés növekedését akadályozó adminisztratív fékek kiiktatása lesz. Erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter számolt be a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A hazai vállalkozások helyzetének javítását fogja szolgálni, hogy létrehozzák a gazdaságvédelmi operatív törzset, amelynek feladata lesz, hogy azonosítsa és felszámolja azokat az adminisztratív szabályokat, amelyek megnehezítik a hétköznapi ügymenetet a vállalkozásoknál. A szervezet, amelynek munkájában nyolc-tíz állami hatóság és intézmény, például az adóhivatal, a fogyasztóvédelem és az államkincstár képviselői vesznek részt, már a jövő héten megtarthatja első ülését – fejtette ki Varga Mihály.

BETETT NEKÜNK A VÍRUS

A miniszter rögzítette, hogy az idén zsugorodni fog a gazdaság nagyjából 3 százalékkal, a költségvetési hiány akár a 3,8 százalékot is meghaladhatja, az államadósság pedig újra a GDP 70 százaléka fölé kúszhat. Ebben a helyzetben elsősorban a munkahelyek megtartására, a gazdaság stabilizálására összpontosít a kormány – szögezte le, megjegyezve, hogy az egy számjegyű szja-ról a kormány nem tett le, a hosszú távú tervek között szerepel.

A 2021. évi gazdaságvédelmi alap 2500 milliárd forintos lesz, az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap pedig 3000 milliárd forintot tartalmaz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb