Mindenmás

6000 köbméter illegális hulladék a magyar utak szélén

Idén az első 5 hónapban már 631 millió forintjába fájt a Magyar Közútnak az út menti és a pihenőhelyeken lerakott illegális hulladék eltakarítása. Az útkezelő szerint jelenleg közel 6000 köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szemétkupac található a közutak mentén.

A Magyar Közút folyamatosan számolja fel az út menti illegális hulladéklerakókat, de a szemét újra és újra megjelenik. Idén már 1420 tonnányi szabálytalanul kihelyezett szemetet gyűjtöttek össze és szállítottak hivatalos lerakóhelyekre a Közút munkatársai.

“A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségei átlagosan csaknem 1 hónapot csak szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humán erőforrás kapacitásait, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemészt” – áll a Magyar Közút sajtóközleményében.

AKÁR ASZFALTOZÁSRA, KÁTYÚZÁSRA IS KÖLTHETNÉK

A társaság saját kampányokkal igyekszik csökkenteni a szemetelés mértékét. Többször is megrendezték már a „Jobb, ha el se dobod!” címmel országos szemétgyűjtési akciót, melyhez országszerte mindkét alkalommal 12-12 ezer fő csatlakozott. Továbbá minden évben csatlakozik a cég az Innovációs és Technológiai Minisztérium TeSzedd! akciójához is. Szükség van a szemléletváltásra, mert évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjtöttek össze az országos közutak mellől. A szemétgyűjtési munkák csak tavaly mintegy 1,5 milliárd forintot emésztettek fel a társaság költségvetéséből, amelyet akár az utak rendbetételére is fordíthattak volna.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb