Mindenmás

Állami támogatással 800 diák vállalhat munkát Csongrád-Csanád megyében a nyáron

Júliusban és augusztusban legalább 800 nappali tagozatos Csongrád-Csanád megyei tanuló vállalhat munkát a Nyári diákmunka 2020 keretében. A programban a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok vehetnek részt.

Az országos programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium hárommilliárd forintos keretösszeggel hirdette meg, amelyből 111,5 millió forint segíti a Csongrád-Csanád megyei fiatalok nyári diákmunkáját. A megyében jellemzően irattárrendezést, katalogizálást, idősgondozást és egyszerű kisegítő gondozási feladatokat végeztek a diákok, de betanított munkára is felvették őket az agrárium és a vendéglátás területén.

JÓL KERESHETNEK A DIÁKOK

Önkormányzati diákmunka esetén maximum napi 6 órás munkavégzésre van lehetőség, és az állam szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 120.750 Ft/fő/hó munkabért, szakképzettséget igénylő munkakörben 157.950 Ft/fő/hó munkabért, illetve a munkabérhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adót fizeti meg támogatásként.

A mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén legfeljebb napi 8 órás munkavégzés támogatható, a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó összegének pedig 75 százalékát téríti meg az állam. A fennmaradó bérköltséget és járulékait a munkáltatónak kell viselnie. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157.950 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 120.750 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe.

A napi 6 ill. 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a fenti támogatási összegek arányosan csökkennek.

REGISZTRÁLNI KELL

A programhoz csatlakozás előfeltétele, hogy a nappali tagozaton tanuló diák a lakó,- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán közvetítést kérőként nyilvántartásba vetesse magát. Ehhez személyes okmányaival, valamint érvényes diákigazolványával, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonásakor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell a munkaviszony kezdete előtt a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán jelentkeznie annak érdekében, hogy a programba vonásának előfeltételét jelentő regisztrációja megtörténhessen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb