Közélet

Mától minden vállalkozás számláját látja az adóhivatal

Az online számla kiterjesztésével új korszak kezdődik 2020. július 1-jén a vállalkozások életében. Az új rendszernek köszönhetően a jövőben akár a NAV is elkészítheti a vállalkozások áfabevallását, ráadásul fehéríti a gazdaságot is.

A valós idejű adatszolgáltatással az adóelkerülés lehetősége ezzel a kisebb üzleteknél is a minimálisra csökkenhet – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek. Szakmai becslések szerint az online számlaadat-szolgáltatás bevezetése egy év alatt 200-250 milliárd forint pluszbevételt hozott, a rendszer kiterjesztése is több tízmilliárd forinttal növelheti az államkassza bevételét.

A NAV szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek, még mielőtt az első számlájukat ki kellene állítaniuk, regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerében. Most a regisztráció a lényeg – húzta alá az államtitkár.

Az online számlaadat-szolgáltatás hármas célrendszere nemzetközi szinten is példaértékű. Egyrészt segít az áfacsalások visszaszorításában, másrészt a vállalkozásokat a digitális megoldások bevezetésére ösztönzi, harmadrészt pedig miután az adóhivatal gyakorlatilag minden számláról online úton adathoz jut majd, lehetővé válik, hogy a hatóság áfabevallási tervezetet készíthessen a hazai vállalkozásoknak

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb