Mindenmás

A rendőröket segítheti majd a Szegedi Tudományegyetem részvételével fejlesztett szagdetektor

Valóra válik a jövőben játszódó népszerű animációs sorozat, a Futurama Szagloszkópa. A Szegedi Tudományegyetem részvételével emberi szagdetektor és nanotechnológiai alapú szagmaradvány rögzítő eszközöket fejlesztettek 566 millió forint állami és európai uniós támogatás segítségével.

A Szegeden, Kecskeméten és Mórahalmon megvalósult projekt célja az volt, hogy a jelenlegi, hagyományosnak tekinthető kriminalisztikai eljárást egy új terepi szagdetektáló technológiával és módszerrel egészítse ki, mely elsősorban bűnügyi helyszíneken támogatja az emberi szagmaradványok felkutatását, a helyszínről leképzett virtuális térben valós időben megjeleníti, továbbá hitelesen és hatékonyan rögzíti azokat.

A fejlesztés keretében kifejlesztettek egy emberi szagra érzékeny szenzormátrixot, nanotechnológiai alapú szagrögzítő anyagot, egy-egy különálló és egy integrált szagdetektáló és szagrögzítő prototípust, egy felügyeletei szoftvert, valamint egy 5D virtuális helyszíni szemle modellező és dokumentáló programot. Ez a komplex rendszer képes a szagmolekulák helyszíni detektálására, több mérés, gyors összehasonlító elemzésére, térben és valós időben történő megjelenítésére, az adatok biztonságos tárolására és utófeldolgozással további elemzések elvégzésére.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb