Közélet

Napi összefoglaló: nőtt a fertőzöttek száma, ismét fizetni kell a parkolásért, megnyithatják a rakpartot

Kilenccel nőtt az elmúlt 24 órában az új koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Mától kezdve ismét fizetni kell a parkolásért és néhány nap múlva megnyithatják a Huszár Mátyás rakpartot, a Tisza vízszintje ugyanis csökkent, lassan visszatér a saját medrébe.

NŐTT A BEAZONOSÍTOTT FERTŐZÖTTEK SZÁMA

Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4166 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így 587-re emelkedett az elhunytak száma, 2721-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 858 fő. 157 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.

ISMÉT FIZETNI KELL A PARKOLÁSÉRT

Vége a jó világnak, viszont legalább lesz parkolóhely a belvárosban: mától ismét fizetős a parkolás az egész országban, így Szegeden is. Hogy a nagyfiúktól idézzünk: “Magyarország teljes területén a 2020. évi LVIII. törvény 69.§ (1) bekezdése alapján július 2-ától a közszolgáltatásként nyújtott közterületi parkolás a vészhelyzet megszűntetését követően ismét díjfizetés köteles.”

NÉHÁNY NAP MÚLVA MEGNYITHATJÁK A RAKPARTOT

Ahogyan arról egy hete beszámoltunk, június 26-án, 12 órakor a Tisza magas vízállása miatt lezárták a Huszár Mátyás rakpartot. A vízszint több, mint 10 napig, összesen 200 centimétert emelkedett. A Napfény Városánál 582 cm-nél tetőzött, majd lassan, de biztosan elkezdett visszahúzódni a saját medrébe. Dr. Kozák Pétert, az ATIVIZIG ügyvezetőjét arról faggattuk, mikor vehetik újra használatba a szegedi autósok a rakpartot.

KEZDETÉT VESZI A SZÚNYOGGYÉRÍTÉS SZEGEDEN

Pénteken kezdetét veszi a szúnyoggyérítés a Napfény Városában, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a katasztrófavédelem munkatársaival együtt a földi kémiai csípőszúnyog irtását július 3-a és július 7-e között végzi, a napnyugta utáni órákban. A pótlásra várhatóan július 8-a és 9-e között kerül sor.

ÚJABB 8.5 MILLIÁRD FORINT A TRAM-TRAINRE

Újabb 8,5 milliárd forint érkezik a Szeged és Hódmezővásárhely belvárosát összekötő tram train fejlesztésére – adta hírül szerda este Lázár János a saját Facebook oldalán, majd hozzátette: “A Magyarországon egyedülálló beruházás 15 ezer ember mindennapjait teszi hamarosan könnyebbé!”

RANGOS ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT AZ SZTE

Újabb rangos elismerésben részesült az SZTE, két szakterületén is a világ legjobbjai között. A lista elkészítéséhez több mint 4000 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálták meg a szakértők, ezek közül pedig több mint 1800-at rangsoroltak, közöttük a Szegedi Tudományegyetemet is, két területen. A rangsort minden évben a ShanghaiRanking teszi közzé.

NÉGY JÁRMŰVEL BŐVÜL A TRAM-TRAIN

További négy járművel bővül a tram-train, a MÁV-Start Zrt. az elemeket a Stadler cégtől rendelte. A négy szerelvény összesen mintegy 9,2 milliárd forintba kerül.

MAGYARORSZÁG NEM ENGED BE NEM UNIÓS POLGÁROKAT

Magyarország nem enged be nem uniós polgárokat, jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az ellentétes a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével. Ez alól egyedül Szerbia képez kivételt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb