Szegedi Arcok

Cápák Között: a szegedi művész, Meska befektetőkkel tért haza az üzleti show-ból

Művész még nem állt a cápák előtt, de a szegedi Németh Emese, avagy Meska nem csak kért, kapott is befektetést a Cápák Között című műsorban – írja a Forbes.hu. A szegedi művészlány alkotásai jártak már New Yorkban és Tokióban, sőt Japánban a mai napig látható egy festménye, miután a rengos Living National Treasures múzeum úgy döntött, megvásárolja. A Cápák között befektetői is meglátták benne a fantáziát, Meska 6 millió forinttal tért haza.

„Biztos furcsa most nektek, hogy én a művészettel jövök, mert nagyon megfoghatatlan és szubjektív. De nem állnék itt, ha nem tudnám, hogy másfél év alatt milyen számokat produkáltam.” – kezdte a szegedi születésű, a Szegedi Tudományegyetemen végzett művészlány, aki tíz évig foglalkozott üzletfejlesztéssel, majd 2018-ban úgy döntött: kizárólag a művészetnek fog élni. Kezdetben főként figuratív képeket készített, olajjal festett vászonra. Az absztraktabb Meska-korszak két éve kezdődött el. Ma már nem csak ecsettel dolgozik, a festett vászonra repetitív módon mintákat vág lézervágással, így a kivágott forma mögött új sík születik. A festmények mellett lámpatesteket és betonhatású fali installációkat is alkot, most épp egy tizenöt négyzetméteres betonfalon dolgozik – írja a Forbes.hu.

Meskát az első igazi, nemzetközi siker tavaly nyáron, Tokióban érte, a Nemzetközi Művészeti Olimpián. „Emlékek” című festménye bekerült a legjobb nyolcvan alkotás közé, a döntőben pedig különdíjas lett. A versenyre több mint 3100 alkotás érkezett be, összesen 99 országból, ennek tükrében még nagyobb dobás a szegedi lány különdíja. Legalább ekkora siker volt az is, amikor a tokiói Living National Treasures múzeum megvásárolta a festményét félmillió forintért (ma egyébként már innen indul egy Meska-műalkotás ára).

Emese a Cápáktól egy fővárosi showroom megnyitására kért támogatást, ami össze is jött: 6 millió forintot kért, cserébe 20 százalékot ajánlott fel, végül 3-3 millió forintot kapott Balogh Leventétől és Tomán Szabinától, akik 20-20 százalékot kértek el a cégből. A szegedi lány az első olyan művész volt a műsor történetében, aki kiállt a Cápák elé – és mennyire jól tette!

Büszkék vagyunk Rád, hajrá Meska, hajrá Szeged!

Forrás: Forbes.hu, RTL klub

Fotók: RTL klub, Cápák Között

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb