Kikapcs

“Acélos történetek” – kortárs művekből nyílik kiállítás a REÖK-ben

A szegedi REÖK és a K- ARTS Művészeti Alapítvány jóvoltából „Acélos történetek” címen nyílik ultra menő kiállítás a Napfény Városában pénteken 17:00 órakor. Nekünk azonban már időnap előtt lehetőségünk nyílt belopakodni a még kiépítés alatt álló tárlat falai közé, ahonnan most ízelítőként sok jó fotót és infót osztunk meg veled.

A tárlaton a Művészeti Alapítvány gyűjteményének legunikálisabb részét adó acélszobrokat és egyéb indusztriális alapanyagból készült műalkotásokat felvonultató kollekciókat láthatják az érdeklődők – kezdte gondolatait szerdán délután Árvai István, a K- ARTS Művészeti Alapítvány művészeti vezetője a REÖK Palotában, aki a sajtóbejárás alkalmával ismertette a már elhelyezett alkotások legfontosabb ismereteit.

Ebből kiderült, hogy: a kiállításon több tucat, nagyon tehetséges, nem feltétlenül csak szobrászművész darabjait láthatjuk, amelyek a KÉSZ Ipari és Innovációs Parkjában készültek az elmúlt években. Valamint megtudtuk azt is, hogy a résztvevők alapanyagokat, eszközt, mérnöki hátteret és szakmai segítséget is kaptak ahhoz, hogy elképzeléseiket megvalósítsák.

Ezek azonban sokszor koncepció nélkül, érzelmi alapon készültek el. Mint azt Árvai István a Szeged365.hu-nak elmondta, a művészek közül sokan az alkotási folyamat egyes részeit végezték csak el egyedül, a többihez pedig segítséget kértek. De persze voltak olyanok is, akik az ötlettől a megvalósításig önmaguk hozták létre az adott művet.

Majd a tárlat kurátora, Dr. Nátyi Róbert ismertette: a REÖK és a K- ARTS Művészeti Alapítványnak nem ez az első közös megmozdulása és nem is az utolsó. Sajnos az elmúlt időszakban kevesebbet tudtak együtt dolgozni, ugyanis a koronavírus a művészvilágra és az alkotási folyamatokra is hatást gyakorolt. Pénteken 17:00 órakor azonban megnyitnak egy csak nem félszáz alkotásból álló tárlatot, ahol azokat a darabokat tekinthetik meg az érdeklődők, amelyeket a kecskeméti alkotótáborban készített el sok-sok neves, magyar művész. Ilyen közülük Rabóvczky Judit Rita vagy Majoros Áron Zsolt.

Dr. Nátyi Róbert ezt követően a tárlat célját is elmondta, ami nem más, mint, hogy a Napfény Városának közterei előbb-utóbb megteljenek klassz, kortárs, környékbeli alkotók kezei alól kikerült alkotásokkal. Mivel Szegedet a szobrok városaként is szeretettel emlegetik, elmondása szerint jó lenne, ha a belváros szíve idővel megtelhetne még több látványossággal és szerethetőséggel, amelyekre már most igazán büszkék lehetünk.

A tárlat egy töredékét most házhoz visszük, a remekműveket Szabó Dávid kollégánk örökítette meg:

A Szeged365.hu a kiállítás kapcsán rendezett sajtótájékoztatót élőben közvetítette, ez itt tekinthető meg újra:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb