Szegedi Arcok

Professor emeritus lett a 70 éves Berkes István sportorvos, a legendás SZEOL egykori labdarúgója

Professor emeritus címet adományozott Berkes István egyetemi tanárnak, korábbi dékánhelyettesének a Testnevelési Egyetem.

Berkes István tiszteletére ünnepséget szervezett a Testnevelési Egyetem, ahol a nemzetközi hírű ortopéd sebészt, a Sportkórház korábbi igazgatóját, egészségügyi kormánybiztost közel félszázan köszöntötték. A professzor számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok, sok száz élsportoló sérülését gyógyította meg több évtizedet átölelő orvosi pályafutása alatt.

SZEGEDEN TANULTA A SZAKMÁT

Berkes még az orvosi karrier előtt labdarúgóként is nagy tehetségnek bizonyult. 1963-ban a Haladás csapatában kezdte a labdarúgást, egyetemi tanulmányai miatt viszont Szegedre szerződött 1968 nyarán, ahol a legendás, első osztályban is szereplő Szegedi EOL csapatában mutatkozott be az élvonalban 1968. szeptember 15-én. Szegedi egyetemi tanulmányainak ideje alatt, hat idényen át volt a SZEOL játékosa volt. Ebből négy szezont játszott az élvonalban, kettőt az NB/B-ben. 1974-ben lediplomázott, és Budapestre került, ahol az Országos Sportegészségügyi Intézet munkatársa lett.

A SZEOL 1972-73-as csapata, a felső sor jobb szélén Berkes István. Fotó: Szeged1899.hu

Berkes István 12 különböző szervezet magas szintű vezetője volt, ma is közkedvelt előadója nemzetközi konferenciáknak is, korábban megkapta a NOB Pierre de Coubertin-díját is. A most kitüntetettt az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a tanulás és a sport határozza meg mind a mai napig az életét, manapság a lábteniszt, a teniszt és a kerékpárt részesíti előnyben. Hozzátette: a katedrától sem szakadt el, szakmai anyagokat ír, és sebészként is aktív, több kórházban rendszeresen operál.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb