Közélet

Elfogadták az EU hétéves költségvetését, jöhetnek a fejlesztési források Szegedre is

Az európai uniós tagállamok kormányfői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését, Magyarország és Szeged is jelentős forrásokhoz juthat a következő ciklusban. A most megszületett megállapodás tartalmazza a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot is.

Magyarország hárommilliárd euróval több támogatást kaphat, mint amire előzetesen számítani lehetett. Orbán Viktor a lengyel kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón úgy értékelt, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét is az európai uniós csúcson. A megegyezés része az is, hogy a Magyarországnak járó pénzt politikaival nem, csak financiális ellenőrzéssel kötik össze.

Magyarország miniszterelnöke szerint azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, amelyek nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen. Orbán szerint sikerrel visszautasítottak minden kísérletet, amely össze kívánt volna kapcsolni az uniós pénzeket és a jogállamiságot.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

JELENTŐS ÖSSZEG JUT GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉSRE

A 2021-2027 közötti EU-s költségvetést 1824 milliárd eurós főösszeggel fogadták el: a hétéves költségvetés 1074 milliárd euró, de ehhez társul egy 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő alap is, amely esetében 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, és a pénzpiacokról felvett 360 milliárd eurós kölcsön szerepel.

Bár az eredetinél tervezettnél jóval enyhébben, de szerepel a megállapodásban a támogatások igénybevétele során a jogállamiság mint feltételrendszer. Jóval nehezebb lesz erről csupán politikai alapon dönteni, ha az Európai Bizottság megállapítja a jogállamiság megsértését, a akkor a tagállami kormányokat képviselő Európai Unió Tanácsában minősített többséggel, azaz a tagállamok 55%-ának kell elfogadnia úgy, hogy javaslatot támogató tagállamok az EU teljes népességének legalább 65%‑át képviselik. Ebből a szempontból fontos, hogy Angela Merkel német kancellár megígérte, hogy 2020 végéig lezárják a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikkelyre hivatkozó eljárást.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb