Közélet

Bővült a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató tevékenységi területe és köre

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató immár nyolc megyében látja el a gyermekvédelmi szakellátás feladatait. Ez azt jelenti, hogy az egyházmegye fenntartásában több mint 5000 férőhelyen gondozhat családból kiemelt gyermekeket és fiatalokat. A tevékenységi területek mellett a szolgáltató munkaköre több feladattal is bővült.

A változásokról Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára, Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója számolt be szerda délelőtt Szegeden.  

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója ismertette, hogy közel 10 éve dolgoznak azon, hogy az állami gondozásba került fiatalok a megfelelő körülmények között a megfelelő módon fejlődjenek, épüljenek és gyógyuljanak. Jelenleg 8 megyében és a főváros területén 5204 férőhely van fenntartva azoknak a gyermekeknek, akiket a szakhatóság állami gondozásba ítél. Mint azt a főigazgató kiemelte, nem csak területekkel és a férőhelyekkel bővült a tevékenységük, hanem új munkavállalókkal is, akik száma immár 2140 fő.

Ezt követően a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fenntartója, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Dr. Kiss-Rigó László is beszédet mondott. Háláját fejezte ki a magyar kormánynak és a központ vezetőinek és dolgozóinak azért az áldozatos és alázatos munkáért, amit az állami gondozásba került gyermekekért tesznek.

Dr. Kiss-Rigó László kiemelte, a cél továbbra is az, hogy az egyházmegye fenntartásában levő központ tovább fejlődjön és bővüljön és a már meglévő megyék mellett az ország további területén hasznos és jó közszolgálatot hajtson végre. Véleménye szerint a siker ugyanis éppen ebben rejlik. Az Egyházmegye, mint az elmondta erőn felül, alázatosan végez szolgálatot a köznevelésben, a felsőoktatásban és a gyermekvédelemben is.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Végül pedig Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára összegezte a magyar kormány gyermekvédelemben való szerepét, kiemelte az egyház fontosságát és annak szerepvállalást. Ismertette, hogy a szociális ellátás három részre oszlik, ebből a szakellátásban, az idős- és fogyatékos otthonok fenntartásában 25, az alapellátásban 44-45 százalékos az egyház részesdése, a gyermekvédelem területén pedig az év végére meghaladja majd mindez a 60 százalékot.


Mint azt az államtitkártól megtudtuk: Magyarországon jelenleg 23 ezer gyermek nem a vér szerinti családjában, hanem nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban nevelkedik.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató július elseje óta immár Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász- Nagykun Szolnok, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom, és Pest megyében valamint a fővárosban folytat tevékenységet.

A változtatásokról szóló tájékoztatót élőben közvetítettük, ezt alább nézheted meg újra:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb