Közélet

Orbán: öt tárgyalási nap alatt 3 milliárd eurót szereztek Magyarországnak

Magyarország és Lengyelország visszaverte azt a kísérletet, hogy az őket megillető pénzekről mások döntsenek. – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

ÖT NAP ALATT HÁROMMILLIÁRD EURÓ

A koronavírus-járvány a gazdaságra is káros hatással volt több uniós országban, ezért nemcsak a hétéves költségvetést állították össze az EU-csúcson, hanem egy gazdasági talpra állító csomagot is létre kellett hozni. A tárgyalások kezdetén volt egy megállapodási javaslat arról, hogy melyik ország mennyit fizet be és mennyit kaphat az uniótól, de ez igazságtalan volt az ország szempontjából, korrigálni kellett, és ez sikerült is – értékelte Orbán Viktor, aki szerint az 5 tárgyalási nap alatt 3 milliárd euróval többet sikerült kiharcolnia Magyarországnak.

MAGYARORSZÁG RÉSZE AZ EURÓPAI PIACNAK

Orbán Viktor elismerte, hogy az ország a nemzetközi munkamegosztás és az európai piac része, de mivel a kommunizmus miatt gazdaságilag nagy lemaradásunk van a nyugati államokhoz képest, ha nincs védővám, a szerencsésebb múltú országok cégei idejönnek, és nehéz versenyt támasztanak a magyar vállalkozásokkal szemben. Ezért az a cél, hogy “legalább annyi pénzt keressünk rajtuk, mint amennyi pénzt ők keresnek rajtunk” – fogalmazott Orbán, majd hozzátette: ha kivisznek egy nagy összeget, meg kell oldani, hogy ugyanennyi pénz jöjjön be, például uniós támogatások formájában.

A KORONAVÍRUSRÓL

Orbán Viktor a koronavírus-járványt illetően kifejtette: az elmúlt napokban azt látni, hogy a halálesetek tekintetében kezd jól állni a helyzet. A környező országokban viszont nem túl kedvező a helyzet, és ha nem teszünk semmit, behurcolják ide a vírust, ezért arra kell figyelni, hogy a határátkelőhelyeken világos, egyértelmű szabályok legyenek, amelyeket az emberek betartanak.

MEGY A VITA AZ EU-BAN

A miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott: voltak, akik azt akarták elérni, hogy ugyan megkapjuk a nekünk járó összegeket, de a felhasználást politikai feltételekhez kötnék. Orbán Viktor szerint Európában két egymással versengő nézet van a jövőről, az egyik túl van a kereszténységen és a nemzeti kultúrák korszakán, sok idegen kultúrájú embert engedne be, hogy egy sajátos kultúra adódjon, a másik álláspont nem akarja, hogy nekünk kelljen alkalmazkodni az ide érkezettekhez.

A kormányfő hangsúlyozta: ez a vita nem dőlt el, és fel kell készülni, hogy még egy évtizeden keresztül vívni kell ezeket a csatákat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb