Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: melegszik az idő, vízlabdások a medencében és ma még zárva a Rakpart

Végre eltűnik a hidegfront a fejünk felől és újra élvezhetjük a napsütést, amely kellemes meleggel párosul majd. Az uszodában tovább dübörög a férfi vízilabda Magyar Kupa és a Rakpart ma éjfélig még zárva.

BOLDOG NÉVNAPOT

Névnapod alkalmából gratulálunk neked Anna, Anikó, Mózes, Anita, Anett, Taddeus, Berill és Nina!

EZEN A NAPON

  • Bécsben megszületett I. József magyar király, egyidejűleg német-római császár és cseh király 1705-1711-ig.

Uralkodása alatt 1707-ben, a Rákóczi-szabadságharc idején, az ónodi országgyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását. Apja, I. Lipót 1687. december 9-én magyar királlyá, 1690-ben Augsburgban pedig római királlyá koronáztatta. I. József 1701-ben nagy lelkesedéssel támogatta a birodalom belépését a spanyol örökösödési háborúba, 1702-ben már ő vezette Landau ostromát. Apja halála után, 1705. május 5-én lépett trónra, reformokkal akart változtatni I. Lipót merev kormányzati rendszerén. I. József egész uralkodását végigkísérte a spanyol örökösödési háború és a Rákóczi-szabadságharc. A kurucok nem akartak békét kötni, sőt 1707-ben megfosztották a Habsburg-házat a magyar tróntól. Az elhúzódó harcok után, hosszas alkudozások eredményeként megszületett a béketerv, de a szabadságharcot lezáró tényleges békekötést, a szatmári békét (1711. április 30.) már nem érte meg, pár héttel annak aláírása előtt halt meg himlőben. Korához képest felvilágosult, nem túl vallásos uralkodó volt. Korlátozni igyekezett az egyház, különösen a jezsuiták befolyását. A bécsi kapucinusok kriptájában temették el.

  • Megszületett Sandra Bullock, Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színésznő (Féktelenül, Aludj csak, én álmodom). Íme a tíz legjobb, nevéhez köthető film:
  • Meghalt Füst Milán, Kossuth-díjas író, költő, esztéta, a magyar szabadvers megteremtője. Eredeti nevén:Fürst. 2000-ben a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagjai közé választotta. Baumgarten-díjas.

„Azt hiszem; az ember részéről a legnagyobb lemondás az, hogy a dolgok megfejtéséről végképpen le tud mondani s mégis hajlandó arra, hogy tovább gondolkozzék. „ – Füst Milán.

EZEN A NAPON SZEGEDEN

Vasárnap már a napsütésé lesz a főszerep

Úgy tűnik, alaposan kieste magát az időjárás, vasárnap már a napsütésé lesz a főszerep. Azért ne bízd el magad, természetesen van egy kis esély záporokra is. A reggeli, hajnali órákban több helyen pára- és ködfoltok képződhetnek, főként reggel kisebb eső, zápor, néhol zivatar is lehet. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként felhők csúfítják majd az összképet, a szél csak zivatarok idején támadhat fel. Délután egészen 26-28 fokig melegszik majd az idő.

Ma még zárva a Rakpart, folytatódik: Szeged főutcája a Tisza programsorozat

Péntek éjfélkor ismét lezárták a Huszár Mátyás rakpartot, ahol ezúttal Szeged főutcája a Tisza programsorozat jó hangulatát és hasznos összetételét Szent-Györgyi Albert Agóra, a Somogyi-könyvtár, a Kövér Béla Bábszínház és a Móra Ferenc Múzeum rakta össze. A pontos menetrend IDE kattintva érhető el.

http://szegedtourism.hu/hu/esemeny/szeged-foutcaja-a-tisza-programsorozat-harmadik-hetvege/

Medencébe ugranak a vízilabdás srácok, tovább dübörög a férfi vízilabda Magyar Kupa a Napfény Városában

A Metalcom Szentes húzta be a megyei derbit, miután parádés utolsó negyedet bemutatva 15-9-re múlta felül a Szegedi Vízilabda Egyletet a Magyar Kupa első fordulójában Szegeden. A részletekről és a folytatásról tegnap így írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb