Mindenmás

Napi pakk, szerda: marad a hőség, Gyűrűk ura és NASA évforduló van, mi lesz veletek fesztiválok?

Marad a meleg szerdán is, és a színfalak mögött eldől majd a fesztiválok sorsa is. 66 éve született meg Zsákos Frodó – legalábbis ekkor jelent meg először nyomtatásban A Gyűrűk Ura. Keverd meg a kávéd, kend meg a pirítóst, mi pedig hozzuk is a legfrontosabb napindító infókat!

A MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Flóra, Márta, Beatrix, Bolda, Elmó, Farkas, Félix, Orbán, Szerafina, Urbána, Virág – nagyon boldog névnapot kívánunk!

EZEN A NAPON SZÜLETTEK

  • 93 évvel ezelőtt született Takács Tibor, Táncsics Mihály-díjas író, költő, újságíró, rádiós szerkesztő.
  • 85 éve látta meg a napvilágot Montágh Imre magyar gyógypedagógus, nyelvész, logopédus, a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense. Népszerű beszédművelő műsorok szereplője. „A beszédet nem örököljük, hanem a szüleinktől, illetve gyermekkori környezetünktől tanuljuk. Úgy beszélünk, ahogyan velünk beszéltek az első négy-öt évben. Ha a környezetünk beszédhibás volt, mi is azzá lettünk, ha a környezetünk tájszólásban beszélt, a mi kiejtésünkön is érződik az íz.” – vallotta Montágh.
  • 39 éves Fernando Alonso spanyol autóversenyző, 2-szeres Forma 1-es világbajnok.
  • 66 éve hatalmas, a mai napig tartó változás történt a fantasy-rajongók életében: először jelent meg J. R. R. Tolkien műve, A Gyűrűk Ura. Egész pontosan A Gyűrű szövetsége jött ki ezen a napon. A regény a fantasy műfaj egyik alapja, a világ egyik legjelentősebb irodalmi alkotása, amely szinte minden fantasy-íróra rendkívül nagy hatással volt és hatással van ma is. Érdekesség, hogy Tolkien eredetileg nem szándékozott folytatást írni A hobbithoz, hanem a fő művének tekintett Szilmarilokat szerette volna kiadni, de erre egyetlen kiadó sem mutatott hajlandóságot, így tulajdonképpen rákényszerítették A Gyűrűk Ura megírására. A magas kockázat miatt a könyvek olyan megállapodással jelentek meg, hogy az író mindaddig nem kapott sem előleget, sem szerzői jogdíjat, amíg a kiadás el nem érte a nullszaldót, viszont ezután a nyereségből ötven százalékos részesedése volt. Döbbenetes, de Tolkien nyelvészprofesszorként arra is figyelt, hogy a tündék által használt nyelv ne csak halandzsa legyen, így teljes nyelv- és hangtant is kidolgozott, és létrehozott egy mesterséges nyelvet is.
  • 62 éve Dwight D. Eisenhower, az USA 34. elnöke aláírta a törvényt, mellyel megalapította a NASA-t, azaz a Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Igazgatóságot.

ELDŐLHET A FESZTIVÁLOK SORSA

Ma a színfalak mögött eldőlhet a SZIN, a Bortér, a Deja Vu Fesztivál, a Chili Weekend és a Tiszai Nemzetközi Halfesztivál sorsa. Korábban Gulyás Gergely miniszter beszélt arról, hogy a július 29-i kormányülésen döntenek arról, mi legyen az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvények sorsa Magyarországon (és így Szegeden is). Ha tartják a beígért menetrendet, szerdán dönthetnek, a csütörtöki kormányinfón pedig jöhet a bejelentés…

MARAD A HŐSÉG

Marad a kánikula a Napfény Városában, szinte meg sem érezzük majd a szerdai hidegfrontot. A hőmérséklet ismét 30 fok fölé emelkedik. Mutatjuk, hogy lesz-e eső:

JÖNNEK AZ EGYETEMISTÁK, DRÁGULNAK AZ ALBÉRLETEK?

Kiderültek a felvételi ponthatárok, ingatlanszakértőt kérdeztünk arról, milyen lesz az albérlethelyzet Szegeden:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb