Kikapcs

Mi lesz veled, SZIN? Szerdán dőlhet el a szegedi fesztiválok sorsa

Sőt, hogy egészen pontosak legyünk: szerdán dőlhet el a SZIN, a Bortér, a Deja Vu Fesztivál, a Chili Weekend és a Tiszai Nemzetközi Halfesztivál sorsa. Gulyás Gergely két hete úgy nyilatkozott, a július 29-i kormányülésen döntenek arról, mi legyen az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvények sorsa Magyarországon (és így Szegeden is). Ha tartják a beígért menetrendet, szerdán dönthetnek, a csütörtöki kormányinfón pedig jöhet a bejelentés…

Totális telt ház a tavalyi Bortéren… Fotó: Bortér, FB

A JELENLEGI HELYZET ÉS EGY KIS PROGNÓZIS

A jelenlegi szabályok szerint augusztus 15-ig semmilyen 500 fő feletti szabadtéri zenés és táncos rendezvény nem tartható meg, a későbbiekről elvileg szerdán dönt a kormány. A HVG.hu legutóbbi, a témával foglalkozó cikkében arról írt, hogy a kormány elé kerülő javaslatban az szerepel, hogy a zenész szakma tiltakozása ellenére sem adnak majd szabad utat a rendezvényeknek. A lap úgy tudja, hogy a beltéri kulturális rendezvények esetében 200 fős limitben gondolkodik a kormány.

Sörözünk még együtt a Huszár Mátyás Rakparton? Fotó: RakpartFeszt FB

A Portfolio.hu arról írt, hogy a kormány egy támogatási programot szeretne kidolgozni a szórakoztatóipar számára, az 5 milliárd forintos keretre pályázni lehetne, hogy kompenzálják a járvány miatti forgalomcsökkenést. A lap három tényezőt hoz fel, melyek a korlátozások fenntartásának irányába mutatnak:

EZEKET A SZEGEDI FESZTIVÁLOKAT DÓZEROLHATJA EL A HOLNAPI DÖNTÉS

A tavaszi járványhelyzet az ország legnagyobb gasztro-dzsemborijává avanzsált Szegedi Borfesztivál – Szeged Napja Ünnepségsorozatot, a streetfood-őrület Gerilla Gourmet-t és a hagyományos ízeket pörgető Toros Pálinkafesztivált is kivégezte, hogy a környékbeli Hello Ugarról vagy a Körös-Toroki Napokról ne is beszéljünk.

Akiket hazavághat egy esetleges, szerdai negatív döntés (népes, ráadásul színvonalas lista – kár lenne):

Sterbinszky Karcsi már hazajár a SZIN-re és a Deja Vu Fesztiválra… Fotó: Deja Vu FB

“Már a finishben vagyunk, nincs más opció, megyünk tovább” – nyilatkozta legutóbbi telefonos villám-megkeresésünkre Kolonics Erika, a Szegedi Ifjúsági Napok szervezője, aki úgy fogalmazott, bármi is lesz, egyetlen fesztiválozót sem hagynak majd cserben.

Kovács Ádám, a Deja Vu Fesztivál újdonsült főszervezője viszonylag optimista volt, mint mondta, “együtt kell bíznunk a pozitív döntésben.”

Több sebből vérzik a 2020-as Nemzetközi Tiszai Halfesztivál” – nyilatkozta a július 29-i dátum hallatán portálunknak a szegedi Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, az idén már 24 éves gasztro-dzsembori főszervezője. Ahogy mondta, akkor is komoly kockázattal jár(na) a 2020-as Halfesztivál megrendezése, ha a kormány végül engedélyezné az 500 főnél nagyobb nagyrendezvények megtartását:

Ha megszületik a döntés (ami még koránt sem biztos, de valószínűsíthető), Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón újságolhatja el annak tartalmát – ez utóbbit természetesen ez alkalommal is élő tudósításban adjuk, szövegben és videóban.

Szorítunk értetek, szegedi fesztiválok!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb