Kikapcs

Szeged365 fotóriport: Dorozsmai Szélmalom, mi így szeretünk!

Fogadjunk, hogy Neked is van egy nagy kedvenced Szeged jellegzetes építészeti remekművei közül! Fogadalmi templom? Árvízi Emlékmű? Zsinagóga? Nálunk a legendás kiskundorozsmai Faragó-malom viszi a prímet, melynek szépségét most Szabó Dávid kollégánk örökítette meg.

DON QUIJOTE, SZEGEDI VERZIÓ

Jellegzetes látvány lehetett a 19. századi Magyarországon, főként az Alföldön a malmok sora, forgó vitorlákkal. A legendás, ma is álló kiskundorozsmai malmot még 1823-ban építtette Czékus Andor főbíró építette, később, 1904-ben került a tízgyermekes Faragó György tulajdonába. 1973-ban restaurálták, utoljára 2009-ben őröltek benne lisztet egy bemutatón. Bő 3 éve törtek le egy szélviharban az Alföld egyetlen működőképes szélmalmának vitorlái, ezeket 6,8 millió forintból hozták helyre még tavaly ősszel.

ÍME AZ ALFÖLD EGYETLEN MŰKÖDŐKÉPES SZÉLMALMA

Egyetlen szóval: imádjuk. Bővebben: ha épp a nyári szabidat töltöd, nyergeld fel a bringád és látogass el a szépséges, működőképes kiskundorozsmai malomhoz, a koordináták Szeged, Szélmalom u. 2/A (6791), ha Szeged belvárosa felől, a Dorozsmai úton mész, erre tekerj:

Szabó Dávid kollégánk meseszép fotóriportja a látványosságról:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb