Kikapcs

Tripadvisor Top 10: Szeged legnépszerűbb emlékművei és szobrai (első rész)

Kitört a hétvége, tombol a kánikula, ha a szokásos kimegyek a strandra plusz legurítok egy sört kombó helyett egy kult-kalandozást választanál, segítünk: íme Szeged 10 legnépszerűbb emlékműve, melyeket Te sem hagyhatsz ki egy romantikus nyár esti séta keretein belül!

KÖSZI HOGY VAGY, TRIPADVISOR!

A toplista-gyártáshoz ismét a Tripadvisor-t hívtuk segítségül, egy hete az ő segítségükkel hoztuk össze a Szeged kedvenc éttermei chart-ot, amin hatalmasat pörögtetek a Facebook oldalunkon:

Tripadvisor: a világ legnagyobb utazási, közösségi platformja. Tökéletesen alkalmas arra, hogy értékelj utazási látnivalókat, hogy tippeket adj a többieknek, vagy fordítva: megnézd, hogy mely étterem, hotel vagy látnivaló a legnépszerűbb a többi felhasználó körében.

Érkezzen tehát a Tripadvisor felhasználói szavazataiból összeállított toplista, a filter ezúttal az “emlékművek és szobrok”, naná, hogy Szegeden!

TRIPADVISOR NO 1.: HŐSÖK KAPUJA

A meseszép szegedi Hősök kapuja (Porta Heroum 1936-1937) neoklasszicista művészeti alkotás az I. világháború elesett hősei, a 12 000 szegedi katona emlékére készült.

A kapu létesítésének ötlete tehát eredendően Klebelsberg Kunó elgondolása volt, aki Pogány Móric neves építőművész számára adta a megbízást a tanítói internátus épületegyüttesének megtervezésére, még 1930-ban. A feladat megfogalmazása szerint az épületegyüttes feladata volt, hogy az épület egyik szárnya zárja le a Boldogasszony-sugárút Gizella térre nyíló torkolatát, úgy, hogy annak forgalma azért zavarmentesen lebonyolódhasson a három boltívhajtás alatt.

A terv elkészült még 1930-ban, ám a kivitelezésre csak 1935-ben kezdhettek hozzá. Az építkezés megkezdésekor vetette fel dr. Pálfy József Szeged akkori polgármestere, hogy ez a különleges épület legyen a Hősök kapuja formájában Szeged város hősi halottainak emlékműve is egyben. Pogány Móric készséggel áttervezte az épületet ennek az új funkciónak is helyt adva, s amikor az akkori kultuszminiszter, Hóman Bálint hozzájárulását adta a változások költségeire, akkor a város művészeti zsűrije hosszas tanácskozást követően Aba Novák Vilmos festőművészt bízta meg a freskók elkészítésére, míg Lőte Éva szobrászművész a szobrok megtervezésére, és kifaragtatására kapott megbízást. A Hősök Kapuja még 1936 őszén elkészült, de ünnepélyes felavatására 1937. május 30-án, a Hősök Vasárnapján került sor, többek között Horthy Miklós kormányzó jelenlétében.

Helyszín: Boldogasszony sugárút

TRIPADVISOR NO 2.: MILLENIUMI DÍSZKÚT

A csodaszép Klauzál téren kapott helyet a Millennium díszkút. A szobor Tóbiás Klára munkája, melyet 2000-ben avattak fel a Kárász ház épülete előtt, Szent István király koronázásának ezredik évfordulójának alkalmából. A mű bronzból és mészkőből készült. kialakítása pedig elég különleges.

Szent István címerállatai az oroszlánok voltak – a királyi jogaron valamint a koronázó paláston is ez az állat látható – így ez az állat a díszkút egyik főeleme. A hármas talpazatú mészkő alapon áll a négy oroszlán, melyek szárnyaikkal tartják az országalmát. A négy állat különböző jelképekkel bírnak, a kelet felé forduló oroszlán a hitet, az északra néző a bátorságot szimbolizálja, míg a nyugati a becsületet, a déli pedig a fényt.

Helyszín: Klauzál tér

TRIPADVISOR NO 3.: SZENT ISTVÁN ÉS GIZELLA SZOBRA

A honfoglalás ezerszáz éves évfordulójának tiszteletére határozta el Szeged városa, hogy kétfigurás bronz kompozíciót állíttat államalapító királyunk emlékére a Széchenyi téren.

Helyszín: Széchenyi tér

TRIPADVISOR NO 4.: II. RÁKÓCZI FERENC SZOBRA

Eredetileg 1912. szeptember 29-én a Széchenyi téren állították fel, a Zsótér-ház előtti parkban a Klauzál tér felé tájolva. 1930. októberben áthelyezték a szobrot a mostani helyére, a püspöki palota elé. Talapzatán található az ‘Istennel a hazáért és a szabadságért!’ felirat.

Egy érdekesség: “Ifj. Vastagh György alkotását eredetileg Savoyai Jenő herceg lovasszobraként készítette el, s amikor Szeged szabad királyi várostól megrendelést kapott a Rákóczi szoborra, akkor a már meglévő alkotását alakította át, Savoyait Rákóczivá. Elképzelhető, hogy a fejet egy Szeged környéki parasztemberről mintázta – mint az a leírásokban olvasható – azonban maga a szobor a Magyarországot a török megszállás alól felszabadító hadvezér emlékművének készült” – írja Nagy Csaba a köztérkép.hu oldalon.

Helyszín: Aradi Vértanúk tere

TRIPADVISOR NO 5.: SÁRKÁNYÖLŐ SZENT GYÖRGY SZOBOR

Eredetije 1373-ban készült, Prágában van, a Prágai Nemzeti Galériában. A gótikus szobrászat remeke. Több másolata ismert, Prágában (a Hradzsin udvarában), Kolozsváron, Budapest (az Epreskertben, a Vársétányon), Krakkóban. Bronz, feles életnagyságú, talapzata mészkő. Talapzatát 1930-ban felállították a piarista gimnázium és a kémiai intézet közé. A szobor felállítása csak nyolc évvel később történt. Klebelsberg Kunó ajándékaként került Szegedre. A Rerrich téri Béke épület építésekor lebontották és a múzeum lépcsőházában tárolták, a mai helyére 1959-ben került.

Helyszín: Rerrich Béla tér

Tetszett az összeállításunk? Látogasd meg egy péntek esti séta keretein belül a szépségeket, mi pedig szombaton jövünk a TOP 10 – es listánk második ötösfogatával!

Fotók: Szabó Dávid, Szeged365.hu

Értékelések: Tripadvisor

Forrás, leírások: közterület.hu, wikipedia, szallas.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb