Gasztro

Birsalmás finomság lett Magyarország Tortája, szegedi alkotás is van a díjazottak között

Döntött a zsűri, idén Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „Curiositas – Kíváncsiság” lett Magyaroszág Tortája. A cukormentes kategóriában két szegedi alkotásért is szoríthattunk, de helyettük a meggyes Szentivánéji Álom lett a befutó, viszont a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta díja a Napfény Városába került.

A Curiositas egyik legfontosabb alapanyaga a birsalma, amit készítője olyan ízekkel kombinált, mint a mandula, a mogyoró és a csokoládé. A zsűri értékelése szerint Füredi Krisztián a birszselét birs kompóttal egészítette ki, és birs pálinkával tette teljessé, így sikerült a legszebb arcát kihoznia a gyümölcsnek. Az idei év Magyarország Tortáját mandulás piskóta, mogyoróolajos, ropogós, bársonyos birszselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó teszi teljessé.

SZEGEDI TORTÁT IS DÍJAZTAK

Idén először a zsűri Hagyományőrző különdíjat is odaítélt, melyet Nándori László alkotása, a Fortissimi – Bátrak tortája nyert el, Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a Szentivánéji Álom tortával, megelőzve két szegedi alkotást is, ám a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta díja mégis a Napfény Városába került: a Virág Cukrászda berkenyét tartalmazó Mogyorócskája kapta az elismerést.

A döntőbe jutottaknak a verseny napján, a fővárosban újra el kellett készíteniük a cukormentes tortákat, amelyek közül a legjobbat egy szakmai zsűri választotta ki. Az ítészeknek is bejött a szegedi desszert, mindössze 5:3 arányban maradt le az első helyről a Virág Cukrászda finomsága a Szentivánéji Álom mögött. Öröm az ürümben, hogy az ország tortáját csak augusztus közepétől lehet megkóstolni, a csodálatos szegedi finomságot pedig már csütörtöktől szerepelteti kínálatában a Virág Cukrászda.

A legfinomabb cukormentes torta ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy.

A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni országszerte több száz cukrászdában.

Forrás és fotók: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb