Jöhet a nagy szegedi halászlé teszt? Utána jártunk mi a titka a magyarok kedvencének!
A szegedi halászlé az egyik legikonikusabb eleme a Napfény Városának. Nagyon sokan, sokféleképp próbálták már kideríteni, hogy mi a titka, mitől lesz pikáns, csoda színű, mégis könnyed úgy, hogy nem csak az év, hanem a nap bármely szakaszában jól tud esni. A megfejtéshez a Szeged365.hu csapata ezúttal három halászcsárda szakértőjét hívta segítségül. Kóstoltunk és kérdeztünk a végén pedig: ráleltünk a titokra!
A SZEGEDI HALÁSZLÉ, AMI ÖSSZEFORRT FRANK SÁNDOR NEVÉVEL
A szegedi halászlé olyan fogalommá vált, ami mindenféle túlzás nélkül kijelenthetjük: összeforrt Frank Sándor nevével. A Venesz-díjas mesterszakács ötven éve dolgozik azon, hogy a halászlé minden egyes fogyasztásnál, minden egyes vendég számára egy maradandó élménnyé váljon az általa üzemeltetett Roosevelt téri és a Fehértói Halászcsárdában. A kiszolgálás mind a két vendéglátóegységben kiváló és precíz. Az étlapot felütve pedig többféle halászlével találkozhatunk: Boszorkányszigeti Batyus, Bajai, harcsa, ponty és vegyes erősíti a felsorolást, ami mellett egy különleges, savanykás ám mégis pikáns, mustáros, fehérboros hallé is színesíti a kínálatot.
Frank Sanyi bácsi szerint a magyarok kedvencének nincs nagy titka. Öt dolog szükségeltetik az elkészítéséhez, ezek a:
- víz
- só
- makói hagyma
- szegedi paprika
- és végül, tiszai hal
Mint azt a mesterszakács elmondta, az imént felsorolt alapanyagokat egyáltalán nem mindegy, hogy honnan szerezzük be. Szeged egyik legismertebb arca a Dél-alföldi, gondosan termelt, minőségben gazdag hozzávalókra esküszik.
Az otthon íze…
Ez jutott először eszünkbe, amikor megkóstoltuk a Roosevelt téren elénk rakott hallét, amiből egy fajta megmagyarázhatatlan szeretet áradt.
JOBB, MINT OTTHON
A Jobb Mint Otthon Kisvendéglő egy nagyon közkedvelt, színvonalas kis szegedi halászcsárda. Konyhája megegyezik a szintén országos hírű Kiskörössy Halászcsárda ízeivel, hisz a két éttermet azonos vállalkozás üzemelteti. Azon kívül, hogy több évtizede egy azon receptből dolgoznak, az alapanyagokat is ugyanarról a helyről szerzik be. Az alaplevet minden nap frissen főzik, majd kézzel passzírozzák. A végtelenül figyelmes és kedves kiszolgálás és a finom ízek pedig a nap minden szakaszában több tucat embert vonzanak. Itt a hallé pontyból, harcsából és a két halfajta kombinációjából, valamint azok belsőségéből készül. Vajas János, séf elmondása szerint a Jobb, mint otthon sikeressége a hagyományok megtartásában rejlik.
Magyarságunk…
A tavon elterülő, Jobb, mint otthon kisvendéglő kockás terítője, fehér, dédmamáméhoz hasonló porcelán tányérja, a szép zöld, friss és roppanós erős paprikája, na meg a házi borból készült fröccse a nemzetet, a magyarságot jutotta eszünkbe.
ÚJ HULLÁMOS
Szeged legújabb halászcsárdája a Tisza-parton kapott helyet és a Szálka névre hallgat. Az új hullámos gasztronómiára épülő vendéglátóegység ötféle halászlét kínál, ezek pontyból, szürke és afrikai harcsából illetve vegyes halhúsból készülnek. A sort a belsőségekből összeállított hallé egészíti ki. Bozsó Martin konyhafőnök elmondása szerint a legközkedveltebb halászlék között még mindig a pontyot tartják számon. Martin ismertette, hogy a vendégek többsége általában még mindig inkább a hagyományos, jól bevált ételek mellett dönt. Fontos, hogy az élmény mindig, minden esetben ugyanolyan jó legyen. Avagy az íz, az állag, a fűszerezés és a minőségi alapanyagok állandó használata elengedhetetlen ahhoz, hogy a szegedi halászlé az igazi és megszokott maradjon.
A klasszikus találkozása a modernitással…
A Szálkában a klasszikusság és a modernitás találkozik egymással. A szintén rendkívül figyelmes kiszolgálás mellett, az omlós hal és a leves kiegészítői mind-mind frissek voltak. Megállapítottuk: a Szálka kétségkívül az a hely, ahol az ember nem feszeng, hanem boldogan eszik egy jó ízűt.
És, hogy mi az, amit a nagy halászlé teszt során megtanultunk?
- Az alföldi alapanyagoktól válik igazivá a magyarok kedvence.
- A hal legfinomabb húsa a halcsont mellett fut.
- A külföldiek körében ez a legközkedveltebb étel Szegeden.
- A Napfény Városának legnagyobb szerencséje, hogy többféle nemzetiség gasztronómiája találkozik egymással.
- A felejthetetlen íz a hozzávalóknak, és nem a fűszereknek köszönhető.
- A harcsából készült hallé a legdrágább.
- És még mindig a vegyes a legközkedveltebb.
- A tészta és a túrós csusza pedig nem annyira dominál.
A titok pedig… nem más, mint a szeretet.
Nagyon hálásak vagyunk a Roosevelt téri halászcsárda, a Jobb, mint otthon és a Szálka üzemeltetőinek a csodálatos vendéglátásért és a sok, apró információért. Na meg persze a finom ételekért!