Szegedi Sikersztorik: a Paprika Malom és Múzeum vezetője szerint a szegedi paprika sikerének titka a szeretetben rejlik
A szegedi paprika története nagyon hosszú évekre nyúlik vissza. Sikere a helyi és környékbeli termelők és feldolgozók szorgos, szeretetben gazdag munkájában rejlik, amelyből évről-évre egyre kevesebb van az Alföldön – állítja Molnár Anita, a Paprika Malom és Múzeum vezetője, aki régóta igyekszik azon, hogy Szeged egyik legmeghatározóbb fűszere el ne vesszen.
A Röszkén található Paprika Malom és Múzeum egyedülálló módon ötvözi a gyártást a hagyományőrzéssel. A malomban kiváló őrleményeket és fűszerkeverékeket gyártanak, amelyek között édes és csípős fűszerpaprika-őrlemények, magolajak, pelyhek, füstölt paprikák, paprikás fűszersók és fűszerkeverékek, zöldség-szárítmány keverékek, ételízesítők sóval és só nélkül és paprikás ajándéktárgyak is megtalálhatók. Ezekkel aztán határon innen és túli éttermeket, kis és nagykereskedelmi vállalkozásokat, húsüzemeket és ajándékboltokat látnak el. A Múzeumban pedig a szegedi és magyar paprika kultúra 200 éves története tárul elénk, amelynek legfontosabb tudnivalóit filmeken, különböző történeteken és mondákon keresztül, kellő humorral fűszerezve Molnár Anita adja át az odalátogatóknak.
Anita 12 évvel ezelőtt örömmel áldozta fel pedagógusi hivatását annak érdekében, hogy a szegedi paprika alapvető ismeretei, annak története és érdekességei még véletlenül se vesszenek el a térségben. Évek óta kutatja a magyar paprikás múltat, kiveszi a részét a termelésből, a gyártásból és az értékesítésből, mindemellett pedig publikál is.
Számára a siker egyenlő az örömmel és az önbizalommal. És, hogy mi élteti? A látogatók pozitív visszajelzése és véleménye, amely rendszerint a tevékenységének hasznosságát dicséri. Büszke, sikeres és boldog női vállalkozónak tartja magát egy még mindig inkább férfiakra jellemző szakmában.
A csodálatos Paprika Múzeumot Szabó Dávid kollégánk kapta lencsevégre. Arról, hogy ez hogyan, mikor és milyen módon látogatható, bővebben ITT informálódhatsz.