Szegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: a Paprika Malom és Múzeum vezetője szerint a szegedi paprika sikerének titka a szeretetben rejlik

A szegedi paprika története nagyon hosszú évekre nyúlik vissza. Sikere a helyi és környékbeli termelők és feldolgozók szorgos, szeretetben gazdag munkájában rejlik, amelyből évről-évre egyre kevesebb van az Alföldön – állítja Molnár Anita, a Paprika Malom és Múzeum vezetője, aki régóta igyekszik azon, hogy Szeged egyik legmeghatározóbb fűszere el ne vesszen.

A Röszkén található Paprika Malom és Múzeum egyedülálló módon ötvözi a gyártást a hagyományőrzéssel. A malomban kiváló őrleményeket és fűszerkeverékeket gyártanak, amelyek között  édes és csípős fűszerpaprika-őrlemények, magolajak, pelyhek, füstölt paprikák, paprikás fűszersók és fűszerkeverékek, zöldség-szárítmány keverékek, ételízesítők sóval és só nélkül és paprikás ajándéktárgyak is megtalálhatók. Ezekkel aztán határon innen és túli éttermeket, kis és nagykereskedelmi vállalkozásokat, húsüzemeket és ajándékboltokat látnak el. A Múzeumban pedig a szegedi és magyar paprika kultúra 200 éves története tárul elénk, amelynek legfontosabb tudnivalóit filmeken, különböző történeteken és mondákon keresztül, kellő humorral fűszerezve Molnár Anita adja át az odalátogatóknak.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Anita 12 évvel ezelőtt örömmel áldozta fel pedagógusi hivatását annak érdekében, hogy a szegedi paprika alapvető ismeretei, annak története és érdekességei még véletlenül se vesszenek el a térségben. Évek óta kutatja a magyar paprikás múltat, kiveszi a részét a termelésből, a gyártásból és az értékesítésből, mindemellett pedig publikál is.  

Számára a siker egyenlő az örömmel és az önbizalommal. És, hogy mi élteti? A látogatók pozitív visszajelzése és véleménye, amely rendszerint a tevékenységének hasznosságát dicséri. Büszke, sikeres és boldog női vállalkozónak tartja magát egy még mindig inkább férfiakra jellemző szakmában.

A csodálatos Paprika Múzeumot Szabó Dávid kollégánk kapta lencsevégre. Arról, hogy ez hogyan, mikor és milyen módon látogatható, bővebben ITT informálódhatsz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb