Blog

120 futballévünk, 120 részben – archív fotókon (2. rész)

Nagyon mélyek az immár 121. évében járó szegedi labdarúgás gyökerei… De mindez menthetetlenül elvész, ha nincs respekt a nagyszerű elődök előtt és nem állítjuk követendő példaként a felnövekvő újabb generációk számára!

Múlt héten indult, stílszerűen 120 (!) részből álló cikksorozatunk is ezt a nemes célt igyekszik szolgálni azzal, hogy Vitos György futballkrónikásunk 1899-től számított időutazásában végig kíséri a patinás múltra visszatekintő szegedi futball korábbi sikereit, hazai és nemzetközi eredményeit – a Szeged1899 rajongói portál archív fotóit is felhasználva…

A nem kevesebb, mint 120 részes cikksorozatunk második etapjának címlapfotóján látható legendás hírű SZAK-stadion felépítését megelőzően végre beindulhatott az 1908/1909-es idénytől az akkortájt még az MLSZ által közvetlenül szervezett vidéki bajnokságok rendszere!

Vagyis jöhettek a legelső tétmérkőzések a Tisza-parti város immár  több, mint 120 éves futball-történetében!

A szegediek beneveztek a Vidék Bajnokság Déli csoportjába, ahol a 16 pontos Szabadkai Bácska mögött, 12 ponttal másodikok lettek! A sikerben nagyrészt vállalt a MAFC-tól leigazolt ötszörös magyar válogatott Niessner Aladár, akit a szegedi labdarúgás első országosan is elismert kiváló alakjának tekinthetünk.

Íme az akkori “SZAK-úttörők”:

Aztán futószalagon jöttek az újabb vidékbajnoki érmek! 1909/1910-ben már hat kerületben rendeztek Vidék Bajnokságot és a csoportgyőztesek játszottak a bajnoki címért, melynek győztese a Győri ETO lett. Az országos bajnoki döntő viszont elmaradt, mivel a győriek nem álltak ki a Ferencváros ellenében…

A SZAK labdarúgói pedig a Déli kerület bronzérmét szerezték meg az azóta már Romániához tartozó Aradi AC ill. szerb illetőségű Bácska Szabadkai AC mögött!

Igaz, akkoriban még pont egy évtizeddel a számunkra rettenetes emlékű Trianon előtt voltunk…

1910/1911: kisebb visszaesés (az Aradi AC, a Temesvári AC és a Bácska Szabadka mögött csupán 4. helyezés), ám 1911/1912-ben duplán is beérett az első szegedi fociévtized gyümölcse!

Egyrészt ugye, már fentebb olvashattuk: Bástyai Holtzer Tivadar, a SZAK elnöke Újszegeden az ország egyik legmodernebb stadionját építtette fel, sőt, a beruházás összköltségét (milliárdos költségeit!!) egy személyben az Elnök Úr fedezte! (Hol van ez a manapság oly divatos “kormány által – ergo az adófizetők pénzéből… – finanszírozott országos stadionépítési projekttől”…, A szerk.)

A 2012-re elkészült fedett lelátós újszegedi stadionban (címlapfotónkon) pedig sorra aratták szebbnél szebb győzelmeiket a SZAK-labdarúgók és végeredményben a Bácska Szabadka mögött ezüstérmes helyen végeztek! Megelőzvén nyolc csapatot a Déli Kerületben!! Olyan klubokat is, mint a Temesvári AC, a Szabadkai SE, az Aradi AC, a Temesvári Kinizsi vagy éppen az Újvidéki AC!


A sorrendben 15. idényünk, az 1912/1913-as évad több okból is nevezetesnek számított!

Egyrészt 1912. október 13-án alakult meg a DLASZ (Délkerületi Labdarúgó Alszövetség), a későbbi CSLSZ ill. a mai MLSZ Csongrád Megyei Igazgatóság hivatalos jogelőd szervezete.

De ennyi 2012-es kitérő után utazzunk vissza újra az időben!

Mivel két meghatározó mérkőzése is volt annak az 1912-13-as bajnoki idénynek…

Egyrészt ekkor játszotta a legelső nemzetközi mérkőzését a szegedi együttes, mégpedig egy komoly játékerőt képviselő osztrák csapattal, a bécsi Simmeringer SC ellen, s a két kiváló gárda 3:3-as döntetlenre mérkőzött egymással!

Korabeli plakát 1913-ból, melyből kitűnik: a Fradi akkoriban már az angolokkal is “partiban volt”…

Másrészt 1913. június 29-én köszöntött be a nagy nap a szegedi labdarúgás életében, amikor az addigra már Európa-hírű és 1903-1913 között nyolcszor is bajnoki címet szerző Ferencváros látogatott Szegedre egy óriási érdeklődéssel várt barátságos mérkőzés erejéig…Korabeli plakát 1913-ból, melyből kitűnik: a Fradi akkoriban már az angolokkal is “partiban volt”…

Erről egyébként a “Tempó Fradi!” klubtörténeti portálon e sorok írója részletesen is beszámolt:


Csak kuriózumként… Citátum az 1987-ben kiadott “Szegedi Futballkrónika” c. könyvemből:

“A mérkőzés másnapján a helyi lap így áradozott a zöld-fehérekről:

“Nem halmozzuk rakásra az üres hangzatos szavakat, hanem egyszerűen igaz, hála telt szívvel megköszönjük az FTC csapatának, hogy az ideális futball játék fogalmával megismertetett bennünket ( SZAK- FTC 0:5 )…Megadatott hát nekünk is, hogy Szegeden szemtől-szemben láthassuk a sokszoros bajnokcsapatot…, mégis úgy érezzük, ahogy ez a rövid másfél óra lezajlott, nem röppent el felettünk, hanem megmaradt nekünk belőle egy feledhetetlen emlék meg egy büszke ragyogó zöld-fehér zászló és ígérjük, hogy mind a kettőt hűséggel és szeretettel meg fogjuk őrizni. És most Isten veled Franzstadt, a mielőbbi boldog és büszke viszontlátásra!”

Ez volt az akkoriban nézőcsúcsot jelentő 6.000 (!!) szegedi drukker előtt  – még 2019 őszén, az újonnan átadott Szent Gellért Fórumban se voltak egyetlen meccsen sem olyan sokan! – lejátszott legelső Fradi-meccsünk SZAK-összeállítása 1913 nyarán: Griffaton— Topi, Veisz — Beck, Szűcs, Majkó — Stein-Hapa, Fürst, Blum, Sörös, Csizi.

Ezután már nehezebb idők jöttek, hisz nemsokára kitört az első világháború…

Vitos György

(Folytatjuk)

Szeretnél még többet megtudni Szeged focimúltjáról? A Szeged1899 rajongói oldalt és a “120 éves szegedi futballhistória“című könyvet itt éred el:


Fotók: Somogyi Könyvtár, magyarfutball.hu, tempofradi.hu, szeged1899.hu ill. a szerző magánarchívumából

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb