Mindenmás

Kánikula? Van idegesítőbb: párás idő jön Szegedre

Szegeden is marad a 30 fok feletti kánikula, viszont kapunk mellé egy nem túl kellemes meglepetést a napokban: rendkívül párás lesz a levegő. Az utóbbi szélmalomharcra kényszeríti a szervezetünket – magyarázta Molnár László meteorológus a 24.hu-nak.

A szakértő kifejtette, hogy Magyarországon az árnyékban mért 30 Celsius-fokos hőmérséklet legfeljebb néhány augusztusi napon tekinthető „normálisnak”, a 33-35 már akár mindenképpen túl van ezen a kategórián. Apropó, ez a hétvégi hírünk megvan még? Budakalászon szombaton 36,9 fokot mértek, ami az idei nyár eddigi (és minden bizonnyal abszolút) rekordja:

EGY ANTICIKLON CSINÁLJA A FESZTIVÁLT

A rendkívül magas hőmérsékletet egy kiterjedt anticiklon okozza, melynek középpontja hazánktól északnyugatra gomolyog, és lassan, a meteorológus megfogalmazása szerint „komótosan” mozog kelet felé. A nyomában pedig már ciklon örvénylik, ám csak lassan közelít a „behemót” sarkában, ennek eredményeként pedig ránk nézve igencsak kellemetlen, köztes időjárás alakul ki, szakszóval úgy mondják, hazánk peremhelyzetbe kerül – írja a 24.hu. Az anticiklon továbbra is rendkívüli meleget sodor a fejünk fölé keletről, miközben a ciklonból is le-lecsípődik egy-egy csapadékot hozó, kisebb-nagyobb zivatarokat okozó hűvösebb, nedves légtömeg. „Mint amikor a kádból kihúzzuk a dugót, és a lefelé örvénylő víz nem egyszerre húzza le a fürdőhabot, hanem le-lecsippent belőle egy-egy pamacsot” – magyarázta a meteorológus.

A fentiekből a következőt fogjuk érezni: a következő napokban egy kicsit csökken a hőmérséklet, amivel ezen a 30 fok feletti szinten sokra nem megyünk, cserébe viszont rendkívül párás lesz a levegő.

SZÉLMALOMHARC

A párás levegő szélmalomharcra kényszeríti a szervezetünket: testünk vízhűtést alkalmaz, amikor a megfelelő mirigyek elkezdik az izzadtság kiválasztását, a víz párolgása hőt von el a felszínről. Csakhogy a párolgás intenzitását a levegő páratartalma erősen befolyásolja, magyarán hiába izzad az ember fokozott mértékben, sőt egyre jobban, ennek hűsítő hatását alig érzi. Magyarán mondva, jön a diszkomfort érzés.

A változás két hullámban éri el térségünket. Pénteken és szombaton több záporra és zivatarra számíthatunk, ám ezek nem járnak úgynevezett “időjárásrontó” hatással. Marad a meleg, fokozódik a pára, ez az, amit nem fogunk szeretni.

JÖN A FELMENTŐSEREG

A most még csak settenkedő ciklonból származó nagyobb rendszerek augusztus 18. környékén érik el hazánkat, és jelentős átalakulást eredményeznek. Lehűl a levegő, átmenetileg véget ér a forróság, és jelentős esőkre számíthatunk egészen 23-24. magasságáig. Utána várhatóan ismét visszatér a nyár.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb