Közélet

Mélyütés a maszkszkeptikusoknak: brutál videó mutatja meg, mit ér, ha eltakarod az arcod

Az Amerikai Duke egyetem tesztelte azt, hogy melyik maszk hasznos, és melyik jó csupán optikai tuningnak. Egy döbbenetes videót készítettek, amely eldönti a kérdést, hogy hasznos-e, és ha igen, akkor kit véd a maszk.

Az eredmények alapján nem mindegy, hogy valaki visel-e maszkot. Természetesen aközött is van különbség, hogy egy- vagy kétrétegű-e az eszköz, illetve orvosi maszkról van-e szó. A kutatók összesen 14 típust hasonlítottak össze.

Az index.hu beszámolója szerint megnézték a cseppek terjedését, miközben a kísérlet alanya beszél, köhög, tüsszent maszk nélkül, majd különféle maszkokkal. Mindegyik felállást tíz alkalommal figyelték meg, és látszik az, hogy a környezetet védi a beszéd, tüsszentés és köhögés során képződő cseppektől.

A legjobb az N95 maszk, de az orvosi maszk és az otthon varrt, többrétegű textilmaszk is hatékonynak tűnik, viszont a száj elé tett kendő, sál tulajdonképpen semmit sem ér. A tanulmány egyik szerzője, Martin Fischer arra buzdítja az embereket, hogy viseljenek maszkot, de arra is figyeljenek oda, milyen típusút hordanak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb