Közélet

Bioinformatikus: Magyarország elkezdhet aggódni a második hullám miatt

Könnyen lehet, hogy valóban a sokat emlegetett második hullám elején vagyunk. Most már kezdhetünk aggódni – mondta Nepusz Tamás bioinformatikus a Népszavának, aki szerint a járványügyi adatok alapján a koronavírus újra terjedésnek indult Magyarországon. Hozzá tette: ha a tendencia folytatódik, heteken belül kialakulhat olyan állapot, mint márciusban volt, amikor a kormány kihirdette az országos veszélyhelyzetet.

Véleményével nincs egyedül, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn úgy fogalmazott: “Elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére.”

A MÁSODIK HULLÁM MERŐBEN MÁS LESZ

“A második hullám merőben más lesz, mint az előző volt” – hangsúlyozta Nepusz Tamás. Amikor Európát elérte a koronavírus, az influenzajárvány már lecsengőben volt. Az őszi hónapokban azonban jó eséllyel ismét jelentkezni fog, és megjósolhatatlan, hogy a koronavírus, az influenza, valamint más, náthaszerű tüneteket produkáló fertőzések milyen hatással lesznek egymásra. Annyi bizonyosan kijelenthető, hogy a nehezen megkülönböztethető megbetegedések miatt különösképpen nagy teher hárul majd az egészségügyre. Nagyon sok múlik az embereken, azon, hogy a lakosság mennyire fegyelmezetten tartja be az óvintézkedéseket. Sőt: alighanem ez a legfontosabb. „A vírus ellen mi magunk tehetjük legtöbbet” – jelentette ki Nepusz Tamás, aki pozitív fejleményként könyvelte el, hogy szakmai berkekben ma már nincs vita arról, milyen fontos a maszk használata.

MEGUGROTT A 40 ÉV ALATTI FERTŐZÖTTEK ARÁNYA

Az intézményi fertőzések felszámolásával júniusban a 60 felettiek körében jelentősen csökkent a fertőzések száma, júliusban pedig már csak 63 fertőzöttet észleltek ebből a korosztályból – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján megjelent elemzésben. A leginkább veszélyeztetett korosztály aránya az összes fertőzött közül az eddigi legalacsonyabb, mindössze 17 százalékos. Ezzel szemben a 40 év alattiak megbetegedésszáma folyamatosan emelkedik – írja a Népszava. Júliusban a Magyarországon regisztrált fertőzöttek 44 százaléka a 40 év alatti korosztályból került ki. A fiatalabbak betegséglefolyása jellemzően kedvezőbb, és bár az ő szervezetüket is megviseli a vírus, ritkábban van szükségük kórházi ellátásra. A fertőzöttek közül sokan jártak külföldön közvetlenül a megbetegedésük előtt, vagy találkoztak olyan rokonukkal, barátjukkal, kollégájukkal, aki külföldi utazásból tért haza. Az elemzés szerint ez az egyik fő oka annak, hogy Magyarországon jelenleg az aktívabb korosztály körében terjed a vírus.

Forrás és info-grafika: Népszava

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb