Mindenmás

Napi pakk, szerda: Sultans of Swing, marad a kánikula, pályán a kézisek

A változatosság kedvéért marad a kánikula, de néhol zivatar is nyakon önthet. Ma ünnepli születésnapját egy kiváló zenész, egy remek színész és egy teniszfenomén is, és ha a reggeli mellett továbbolvasol, azt is megtudod, mi köze egy makói gépészmérnöknek az első Ford T-modellhez.

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Klára, Hiláriusz, Hila, Larina, Letícia – Isten éltessen benneteket!

EZEN A NAPON SZÜLETTEK

  • 227 éve megszületett Kiss Károly katonatiszt, hadtörténész, költő, író, az MTA tagja, az 1848-as nemzetőrség egyik szervezője.
  • 133 éve jött világra Erwin Schrödinger, Nobel-díjas osztrák fizikus, a kvantummechanika egyik atyja. 1933-ban Dirackal megosztva fizikai Nobel-díjat kapott “az atomelmélet új és gyümölcsöző megfogalmazásainak megalkotásáért”. Sokan a “Schrödinger macskája” elmélet alapján ismerhetik, amely szerint egy dobozba zárt macska vagy életben van, vagy elpusztult, de ezt nem tudhatjuk addig, amíg ki nem nyitjuk a dobozt. A tudós azt kívánta egyszerű példával szemléltetni, hogy a részecskék egyidejűleg több helyen, különféle állapotokban lehetnek. A kérdés arra mutat rá, hogy a macska élő vagy holt állapota attól függ, hogy megfigyeli-e valaki ezt az állapotot.
  • 116 éve látta meg a napvilágot Lossonczy Tamás, Kossuth-díjas festőművész, grafikus.
  • 112 éve elkészült az első Ford T-modell, amit a makói Galamb József gépészmérnök, a Ford Motor Company főmérnöke tervezett.
  • Ma 71 éves Mark Knopfler brit rockgitáros, énekes, zeneszerző és producer, a Dire Straits alapító tagja. Neki köszönhető a Sultans of Swing, egy elhagyatott bárban elhangzott jazz előadás által inspirált dal, amely az akkor küszködő Dire Straits-et a csillagokig repítette. Mi azóta is imádjuk!
  • 49. éves Pete Sampras amerikai teniszező.
  • 45. születésnapját ünnepli Casey Affleck Oscar-díjas amerikai színész, Ben Affleck testvére. A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést A régi város című filmben nyújtott alakításért kapta 2017-ben.

KÁNIKULA ÉS ZIVATAR: JÓ KOMBÓ, NEM?

Kezd unalmassá válni, mindenesetre marad a kánikula Szegeden, egy kisebb hidegfront hatására elvétve azonban összefuthatunk apró zivatarokkal a megye több településén is.

ENERGIAITALT OSZTANAK A RENDŐRÖK

Hétfőtől péntekig a Magyarországra belépő tehergépjármű sofőröket figyelmeztetik a fáradtság veszélyeire a megyei rendőrök. A vezetők energiaitalt is kapnak ajándékba az egyenruhásoktól.

PÁLYÁN A MOL-PICK SZEGED

Sokat kellett nélkülözni kedvenceinket, de már lassan újra megtölthetjük a lelátókat. Bár ma 17 órától végre hazai pályán játszik edzőmeccset a MOL-PICK Szeged, a Kékek összecsapását a helyszínen egyelőre még nem nézhetjük meg, de a csapat youtube csatornáján élőben lehet majd követni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb