Közélet

Fórumot tartanak a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációjáról

Lakossági fórumot tartanak a Gyálai Holt-Tisza kármentesítésének első fázisa, az úgynevezett “pilot projekt” kapcsán a Klebelsberg telepi Összefogás Házában, ma délután 5-től. Ahogy korábban megírtuk, a még idén nyáron elrajtoló főpróba során mintegy 1000 köbméter szennyezett iszapon próbálják majd ki, melyik a legjobb módszer a kármentesítésre.

ÍGY NÉZ KI MOST AZ EGYKORI SZABADIDŐS PARADICSOM

Ha lemaradtál volna Szeged (és Magyarország) egyik legszomorúbb ökológiai katasztrófájáról (ez bizony tényleg az), fusd át Dávid kollégánk helyszíni képeit, de csakis reggeli után tedd… Szürreális, egyben nem túl gusztusos képsorok következnek, a Klebelsberg-telep és Gyálarét között bűzölgő Holt-Tiszáról, amely pár hete ismét úgy festett, mintha víz helyett eperpuding lenne a mederben.

Pedig ez (sajnos) nem az.

A helybéli szegediek nap mint nap szembesülnek a szagos jelenséggel, a rehabilitáció már vagy 40 éve húzódik. Íme:

VAN REMÉNY: MÉG A NYÁR VÉGÉN ELINDULHAT A FŐPRÓBA

Pár hete (miután közel 100 e-mailt és Facebook üzenetet kaptunk a környéken lakó szegediektől) alaposan utánajártunk a témának, az ATIVIZIG-től kezdve szakértőkön át B. Nagy Lászlót és Mihálik Edvint is kifaggatva. Egy valami biztosnak tűnik: a hosszú évekig a mezőgazdaság, az ipar és sajnos maga Szeged városa által is szennyezett szakasz rehabilitációja még az idén nyáron elrajtolhat, Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója szerint 2023-ra már be is fejeződhet.

Az alábbi cikkünkben találod, mi okozza a legfőbb problémákat és azt, hogy mi lehet a hosszú távú megoldás:

A környéken laksz? Kíváncsi vagy, meddig kell még szagolni a “Dögtiszát”?

Mutatjuk a lakossági fórum helyét és időpontját:

Összefogás Háza, Klebelsberg-Telepi Közösségi Központ

Szeged, Zentai utca 31.

2020. augusztus 13., csütörtök 17:00

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb