Közélet

Gyálai Holt-Tisza ügy: már a jövő héten elindulnak a munkálatok!

Apa kezdődik: hosszú évek után a jövő héten elindul a Gyálai Holt-Tisza kármentesítésének első fázisa, az úgynevezett pilot projekt – hangzott el a ma délutáni, Klebelsberg telepi lakossági fórumon. A fórumon egy másik, kevésbé pozitív dologra is fény derült: a jelenleg is szennyező Floratom egészen a projekt végéig, 2023-ig engedheti a szennyvizet a Hattyas és Gyálarét közötti holtágba.

ÉVTIZEDEK ÓTA MEGY A SZENNYEZÉS ÉS MÉG MINDIG NINCS VÉGE

Ha esetleg lemaradtál volna az eseményekről, íme egy rövid összegzés. Közel 40 éve kezdődött a Gyálai Holt-Tisza szennyezése, a Klebelsberg-telep és Gyálarét között lévő holtág azt megelőzően egy családi paradicsom volt, amely tökéletesen alkalmas volt fürdésre is. A szennyezés a 60-as évek végén indult és mára Magyarország egyik legelszomorítóbb öko-katasztrófája lett belőle: a víz gusztustalan színű és már messziről bűzlik, az élővilág kipusztult, a környékben élők betegségektől rettegnek, a kutyák szívférgességtől pusztulnak el.

Június végén Csete Csaba, a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör tagja, a projekt egyik legelszántabb civil aktivistája az alábbi “elkövetőket” jelölte meg az elmúlt 40 évből:

  • MÁV: ők a 80-as évek első felében, 83-84 környékén szüntették be a szennyezést
  • sertéstelep, vágóhíd: szintén a fenti időszakban hagyták abba
  • Szeged városa, a város csurgalékvizének (szennyvíz) egy részét hosszú éveken át engedték ide, ami a leginkább meglepő, hogy Csaba szerint ezt csak 2008-ban fejezték be
  • az egykori galvánüzem: ők is a csurgalékvizet vezetették bele anno, de az is előfordult, hogy megálltak a meder mellett és teherautóról borították bele az akkumulátorokat a vízbe
  • Floratom: ők a mai napig szennyezik a Holt-Tiszát (a listában szereplők közül egyedül ők azok, akik még mindig), szinte hihetetlen, de mindezt legálisan, hivatalos engedéllyel tehetik

A legmeghökkentőbb a legutóbbi tétel, a mai napig van olyan cég, amelyik legálisan, hivatalos engedéllyel szennyezheti a Holt-Tisza vizét. A teljes interjút hangban itt tudod meghallgatni:

INDUL A PILOT PROJEKT

Csütörtök délután tartottak lakossági fórumot a Klebelsberg telepi Összefogás Házában, amely akárcsak tavaly novemberben, ismét szenvedélyes hangulatban telt. Az esemény elején Dr. Kozák Péter, az ATIVIZIG vezérigazgatója leszögezte, a cél a lehető legkisebb környezeti hatással, viszont a lehető legnagyobb hatékonysággal végrehajtani a pilot-tesztet, amire 19 hét áll rendelkezésre.

VÁMOSI OSZKÁR, ADEPT ENVIRO: MÁR A JÖVŐ HÉTEN ELKEZDJÜK!

A prezentáció nagy részét a projektért felelős Adept Enviro Kft. ügyvezetője vitte, íme az elhangzottak, rövidített verzióban. Vámosi Oszkár az egyik résztvevő kérdésre válaszolva árulta el: mára jövő héten elindul a pilot teszt.

Az előzetes tesztek alapján látszik, hogy a fekete víz többféle módon szennyezett, a fehér part viszont nem haladja meg a megengedett határértéket. A szennyezés 100%-osan az iszapban van, innen nem terjed tovább, tehát a talajvíz sem szennyezett. Az iszapban főleg olajszármazékok vannak, aminek a magyarázata egyszerű: régóta, közel 40 éve ment a szennyezés, a könnyebb frakciók, illékony anyagok az évek alatt távoztak, a nehezebb olaj és a hozzá képest elenyésző fémek megmaradtak. Egyéb, veszélyes vegyi anyagokat nem találtak az iszapban.

A pilot teszt célja rájönni, melyik bio-degradációs módszer lesz a leghatékonyabb.

A lehetséges megoldások:

  • baktérium oltóanyag
  • enzim
  • tápanyag utánpótlás
  • levegőztetés
  • szennyezőanyag hozzáférést javító adalékok

A helyszín kiválasztásakor az elsődleges szempont az volt, hogy a lakóházaktól távol legyen, a lakók nyugalmát ne zavarja, illetve az, hogy a szennyezett és kezelendő iszap kis szállítási távolságon belül elérhető legyen.

A pilot teszthez egy beavatkozási tervre volt szükség, melynek része volt többek között egy természetvédelmi engedélykérelem növényirtáshoz, egy  levegőtisztaság védelmi dokumentáció, továbbá egy szag és veszélyesanyag kibocsátási, bűzmérési terv is. A munka egy kisebb növényirtással kezdődik, amely a felvonuláshoz szükséges, ezt követi a beavatkozási területen lévő meder lezárása és víztelenítése, majd a teszthez szükséges 600 köbméter mederüledék első részének kitermelése. 80.000 tonna (!) szennyezett anyag van a helyszínen, ebből a pilot teszt során 1000 tonnát emelnek ki.

Az előrejelzések alapján a bűz a kitermelési területtől 574 méterre lesz érezhető, 1.5 szagegységgel, ez Vámosi Oszkár szerint a még éppen érezhető kategória. A területet körbe vevő 43-160 méteres sugáron belül már 50 szagegység az érezhető bűz, ez a szakértő szerint nagyjából megegyezik egy disznó szagával, közelről.

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Ez volt az a pont, ahol érződött, mekkora szenvedély van a környéken lakó szegediekben. Rengeteg kérdés hangzott el, izgalmas válaszokkal.

Az első kérdés: mikor kezdődik a Pilot teszt?

Tömör kérdés, tömör válasz. Azonnal, a jövő héten kezdődik.

A második kérdés: mikor lesz vége?

19 hetes a pilot teszt, tehát még az idén. 2023 év végéig be kell, hogy fejezzék az egész kármentesítést, nincs mese.

A harmadik kérdező nem kérdezett semmit, csak hozott egy ajándék szúnyogot, egy befőttes üvegben, amit a kivitelezőknek adott át.

Milyen teherautó mozgások lesznek?

Erre konkrét választ nem tudtak adni. Organizációs terv készül rá, ez még nincs meg.

Szenvedélyesre váltott a hangnem, amikor előkerült a jelenleg is szennyező Floratom témája. Egy hölgy azt kérdezte, az ügy sorsáról mit lehet tudni?

Kozák Péter szerint a vízügyi igazgatóság anno egy befogadói nyilatkozatot állított ki, ha a Floratom betartja a határértékeket, a projekt végéig engedheti a Tiszába a szennyezést. Erre egy hölgy lapokat mutatott, mondván, hogy nála van a hatósági vizsgálat eredménye, melyet közérdekű adatigénylés során kapott meg. A hölgy szerint elég csúnya dolgok derültek ki a vizsgálatból, szerinte a cég nem csak termálvizet, hanem egyenesen szennyvizet enged a Tiszába. Kozák Péter szerint egy valami biztos: ha véget ér a rehabilitáció, senki, semmit nem engedhet a Holt-Tiszába többé.

Egy hattyasi hölgy a 60-as éveken nosztalgiázott, amikor még bátran lehetett úszni, horgászni a holtágban. A kérdés egyszerű volt: mikor lesz újra ilyen a Holt-Tisza?

Kozák Péter szerint úszni szinte kizárt, hogy lehet majd a vízben, bár ennek nem csak a jövőbeli állapot, hanem a jelenlegi szabályozás is oka lehet. A csónakázás, horgászás viszont már annál inkább lehetséges lesz majd, akárcsak egy “normál” holtágban.

Az okoskodás a cselekvés gátja, várjuk meg a végét aztán lehet reklamálni! – mondta egy úr, nagy tapsot kapott.

A pilot végén marad egy nagy rakás iszap. Mi történik vele?

Olyan anyag keletkezik, ami semmiféle veszélyt nem jelent – adott választ Vámosi Oszkár. Még nem 100%, de a legvalószínűbb, hogy visszakerül majd a mederbe.

Mi lesz a terület rehabilitációjával?

Kozák Péter erre azt válaszolta, egyelőre a 2023-ig tartó projekt fedezete van meg, de már dolgoznak a 2023 utáni időszak finanszírozásán is, például vízpótlásra is szükség lesz, ehhez is extra büdzsé kell majd. A Klebelsberg Telepi Polgári Kör képviseletében Csete Csaba arról számolt be, hogy a Pick és a MÁV is írásbeli ígéretet tett arra, hogy beszállnak majd egy tanösvény költségeibe.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb