Kikapcs

A Szegedi Szimfonikus Zenekartól harsog ma este a Dóm tér

Augusztus 15-én és 16-án a Szegedi Szimfonikus Zenekar ad ajándékkoncertet a Dóm téren, ahol a 250 éve született Ludwig van Beethoven művei csendülnek majd fel 21:00 órától.

Gyüdi Sándor, az együttes igazgatója, aki egyben az est karmestere is néhány napja úgy fogalmazott: a zenés színház a kezdetektől a szegedi Dóm tér igazi műfaja. A fesztiválon az elmúlt évtizedben felcsendültek operák, operettek, játszottak balettet, majd musicaleket, de rendszeresen adtak komolyzenei hangversenyeket is. A szabadtér ellenére a környező épületek szinte koncerttermi akusztikát teremtenek a téren.

Fotó: szegediszabadteri.hu

Az első ajándékkoncertet 2003-ban rendezték, az együttes pedig évről évre a változatosságra törekedve állítja össze a műsort. A sorozat a maga nemében egyedülálló, hiszen Magyarországon, másutt szimfonikus zenekar nem koncertezik rendszeresen ekkora közönség előtt.

Fotó: szegediszabadteri.hu

Idén Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából elsőként a Prométheusz teremtményei nyitányát hallhatja a közönség, majd a D-dúr hegedűverseny hangzik el, a darab szólistájaként Kosztándi István játszik. Az est második felében egy “igazi szabadtéri” művet, a 6. (Pastorale) szimfóniát adja elő a szegedi zenekar.

Ízelítőképp pillants rá a 2017-es koncert egy apró kis részletére:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb