KikapcsNem kategorizált

Szeged365 Cinema: tíz év után ismét mozikban az Eredet (filmajánló)

A bemutató idején a közönség és a kritika is imádta, és most egy évtizeddel a premier után ismét a mozikba kerül Christopher Nolan sci-fi akciófilmje. Az Eredet tipikusan az a film, ami vásznon mutat jól igazán, így ha 10 éve nem moziban nézted, érdemes most pótolni.

VALÓRA VÁLIK AZ ÁLOM

A 2000-es évek legfelkapottabb rendezőinek egyike Christopher Nolan, akinek új filmje, a Tenet a nyár végén kerül mozikba, addig is azonban még egyszer jó mélyre lehet merülni az álomvilág mélyén játszódó akciófilm cselekményében. A történet szerint az álmokból információk ellopásával foglalkozó Cobb (Leonardo DiCaprio) arra kap felkérést, hogy egy iparmágnás elméjébe behatolva olyan gondolatot ültessen el, amely a megbízókat még gazdagabb emberekké teszi.

Nolan az ezredfordulót követően a Mementóval (2000) és az Álmatlansággal (2002) robbant be a köztudatba, de a a szélesebb közönség előtt a Sötét Lovag-trilógiával vált hirtelenjében sztárrendezővé. 2010-ben igazi eseménynek számított az Eredet premierje, kritikusok ezrei és rajongók milliói várták, milyen filmet kapnak a lineáris történetvezetést kerülő, remek stílusérzékkel megáldott rendezőtől.

TUDOMÁNYOS REMEKMŰ VAGY BUTA AKCIÓFILM?

Egy tudományos-fantasztikus elemekkel teletűzdelt filmben mindig kulcskérdés, hogy betartja-e az önmaga által felállított szabályokat. Az Eredet és a négy évvel későbbi sci-fi opusz, a Csillagok között legnagyobb erénye is Nolan precizitása. Az író-rendező nagyon komoly szakmai alapokra helyezte a cselekmény fő szabályrendszerét, utóbb esetben a fekete lyuk ábrázolása, az akkréciós korong és az O’Neill-henger is kikezdhetetlen a jelenlegi ismereteink szerint, az Eredetben pedig az álommunka működését ültette át a forgatókönyvbe úgy, hogy azt Sigmund Freud is megirigyelné.

Az álomidő és valós idő összevetése, a külső ingerek hatása az álomvilágra és a halál esetén történő felébredés mind-mind megalapozza a film tudományos igényét, és olyan rendszert alkot, amely legtöbbször az izgalmak katalizátora. A szereplőgárda kiváló, a speciális effektek nagyon működnek, és Nolan nagyon nagy mestere annak, hogy egy egyszerű cselekményt minél színesebben adjon elő. Az idősíkok feldarabolása és a párhuzamos valóságok szándékos összekeverése már a Mementóban és A tökéletes trükkben is remekül működtek, és most sem mondanak csődöt.

Az azonban jogos kritika a filmmel szemben, hogy a bravúros történetmesélést és a fent ecsetelt pszichológiailag is helytálló ötleteket leszámítva nem igazán tudja kiaknázni az álomvilág által felkínált, gyakorlatilag végtelen világteremtésre alkalmat adó lehetőségeket.

Az Eredetet augusztus 19-ig minden nap 17:00 órától lehet megtekinteni a Belvárosi moziban, 16:45-től és 19:10-től pedig a Cinema Cityben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb