Mindenmás

Itthon termelték a legtöbb zöldáramot a régióban

Magyarország termelte a legtöbb zöldáramot a régióban – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a tavaszi hónapok során emelkedett a belföldi villamosenergia-termelés az előző év azonos időszakához képest, mégpedig a megújuló energiaforrások jobb kihasználásával.

A javulás oka a napelemek szaporodása, ezen belül is a háztáji termelés bővülése volt. Igaz, a koronavírus miatt bevezetett kijárási korlátozások következtében 10 százalékkal csökkent az áram iránti igény.

A cikkből az is kiderült, hogy jelentősen csökkent az importáram részaránya a teljes hazai felhasználáson belül az egy évvel korábbihoz képest, a mutató márciusban 35 százalékról 26-ra, áprilisban 28 százalékról 20-ra, májusban pedig 37-ről 25 százalékra esett. A szélkerekek termelése nem esett vissza, de a régió minden országában jelentősen csökkent a vízerőművek által előállított áram mennyisége.

Eközben pedig a naperőművi termelés tovább növekedett Magyarországon: április és június között több mint 120 megawattal (MW) többet termeltek a fotovoltaikus berendezések, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb