Közélet

Napi összefoglaló: így telt az Államalapítás ünnepe, neked is lehet tűzijátékod az este

Szent Istvánt méltatták az országos és megyei politikusok a rendhagyó Államalapítás Ünnepén. Nagy mennyiségű vakcinát szerez be az Európai Bizottság, két szegedi diák kapott rangos írói kitüntetést. Összeszedtük, mi történt augusztus 20-án.

AZ ÁLLAMALAPÍTÁSRA EMLÉKEZETT AZ ORSZÁG

Száz évvel a világháborús vereség és a trianoni diktátum után “a túlélés bajnokaiként állunk az európai történelem színpadán”, nincs a világon egyetlen nemzet sem, amely kibírt volna ilyen száz évet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Összetartozás emlékhelyének átadásán, csütörtökön Budapesten.

Emlékezzünk együtt a mai napon államalapító nagy királyunkra, Szent Istvánra, akinek az európai Magyarországot köszönhetjük! Az ő bölcsessége, bátorsága és elszántsága nélkül a messzi Keletről vándorló magyarok nem vethették volna meg lábukat a Kárpát-medencében – írta Facebook oldalán Botka László.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban az Árpád-emlékműnél tartotta a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat a Szent István napi ünnepi megemlékezését és díjátadó ünnepségét. Az eseményen a megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: Szent István élete múlt, de egyben jövő is.

RENGETEG VAKCINÁT VESZ AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG – HA LESZ

Az Európai Bizottság csütörtöki bejelentése szerint a testület 225 millió adag, koronavírus elleni oltóanyagot tervez felvásárolni a CureVac német biogyógyszerészeti vállalattól.

DEBÜT-DÍJAT KAPOTT KÉT SZEGEDEN TANULÓ ÍRÓ

A Tokaji Írótáborban adták át a Magyar Írószövetség idei Debüt-díjait; az elismerést három fiatal szerző vehetett át: a Szegeden tanuló Bék Timúr költő, a szintén SZTE-s Vöröskéry Dóra prózaíró és Smid Róbert irodalomtörténész.

LEGYEN SAJÁT TŰZIJÁTÉKOD!

Bár idén közel mindenhol elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték, mégsem kell látványos fényjelenségek nélkül ünnepelned az államalapítást. A Magyar Turisztikai Ügynökség applikációjával kutyabarát módon, virtuális térben rendezheted meg saját ünnepséged!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb