Hirdetés
Hirdetés
10 C
Szeged
2021, január 22., péntek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Szegedi Arcok Csomor Ágnes: a Szegedi Gyermekszínház az egész országban egyedülálló

Csomor Ágnes: a Szegedi Gyermekszínház az egész országban egyedülálló

Csomor Ágnes immár nyolc éve vezeti a Szegedi Gyermekszínházat, amely elmondása szerint azért egyedülálló és különleges, mert a társulat tagjait gyermekek alkotják. Szeged ismert színésznője évről-évre egyre több és több olyan fiatalt nevel ki a Napfény Városában egy erős és állandó stábbal karöltve, akik aztán sikeresen és kimagaslóan megállják a helyüket a művészvilágban. A Barátok Közt egykori sztárja a Szeged365.hu-nak adott, exkluzív interjúja következik.

DE ELŐBB A TÁRSULATRÓL

A társulat 2012-ban alakult, célja: összefogni azokat a fiatalokat, akik szeretnék kihozni magukból a legtöbbet kreativitásban, tehetségben, sikerességben vagy akár színházi játékban. A készségfejlesztő képzések célja, hogy a Szegedi Gyermekszínház növendékei magabiztos, boldog, kiegyensúlyozott, nyitott és kreatív gyerekekké váljanak, akik már most és a későbbiekben is bárhol megállják a helyüket a nagyvilágban. Mindezt könnyed, játékos formában, vidám társaságban, barátok között.

A már említett képzésen a fiatalok olyan hasznos képességeket sajátíthatnak el, mint például:

  • korcsoportokra bontva ismerkedhetnek a színészettel
  • tanulnak színpadi beszédtechnikát
  • kommunikációs tréningeken vehetnek részt
  • elsajátíthatják a színjátszás mesterfogásait
  • fejleszthetik az ének- és tánctudásukat
  • színpadi mozgást és táncot tanulhatnak
  • logopédusok fejlesztik a beszédkészségüket
  • megismerkedhetnek a dráma- és viselettörténettel
  • tanulhatnak maszkolást és sminkelést
  • és fejlesztik az angol szakmai nyelvtudásukat is

Az elmúlt nyolc évben több, mint 400 gyermek vett részt a szegedi képzéseken, amelyeket kiváló, tapasztalt, elismert és komoly színpadi, valamint tévés referenciával rendelkező művészek vezetnek, akik a szakértő segítséget, motivációt, rengeteg támogatást és értékes tudást adnak az új generációnak.

Évek óta immár annak, hogy minden nyáron egy hetet a Balatonon töltötök a gyerekekkel és egy tábor keretében fejlesztitek tovább a már meglévő tudást.

Így van, hosszú évek óta egy csodálatos hely, Zánka ad otthon annak a tábornak, amelynek a megálmodója a Szegedi Gyermekszínház és, ahova az ország minden tájáról érkeznek olyan fiatalok, akiket érdekel a színház és a művészet. Ez az a hely, ahol ez az idő alatt is komoly színházi munka folyik.

A tábor éppen most zajlik. Miben különbözik a 2020-as év az eddigiektől?

Igen, a tábor augusztus 16-án vette kezdetét és 25-én ér véget. Az idei évben először 10 napos az esemény, ugyanis az egy hét az elmúlt években minden szempontból kevésnek bizonyult. Jelenleg egy musical keresztmetszetét, a Hair-t próbáljuk. Tavaly a Dzsungel könyvét, tavaly előtt pedig a Greast vittük színre. Most már a hajrában vagyunk, éppen jelmezes próbát tartunk. Ezeket az öltözeteket a díszlettel együtt a gyermekek maguk készítették el, ebben pedig egy textilművész volt a segítségükre.

Mit lehet tudni a szakmai stábról?

A szakmai stábot immár évek óta ismert és elismert művészek alkotják. Ilyen Fehér Adrienn, Emerton díjas jazz énekesnő, zenei munkatárs, színművész, Farkas Andrea, színművész, Szakáll Attila, koreográfus, Kárász Zénó, színművész és Maláj György, drámapedagógus és az idei évtől kezdve egy rendező és egy koreográfus asszisztenssel is büszkélkedhetünk, akik szintén a Szegedi Gyermekszínház növendékei. Nekik és jómagamnak köszönhetően viszünk egy-egy darabot a tábor ideje alatt színre, amit aztán közönség előtt zárásképp elő is adunk. Ez a stáb egyébként Szegedi Gyermekszínházban is oktat.

Mely korcsoport az, akit mindez elér?

Leginkább 10 és 18 év közöttiek azok a fiatalok, akiket mindez érdekel és vonz. Persze akad közöttük visszajáró is, így aztán a jelenlegi csapatban, amely nagyjából mos olyan negyven főt tesz ki, van mondjuk 22 éves tehetségünk is. Egy jól összeszokott társaságról beszélünk, akik nagyon szeretik egymást és a színházat. Szeretnek játszani. Könnyen barátkoznak és ismerkednek. Sőt, gyakran örökre szóló kapcsolatokat kötnek egymással.

A tábort követően mi lesz a következő mű, amit feldolgoztok a Szegedi Gyermekszínház berkein belül?

Az óriási sikert arató Padlás után – ami egyébként a tavalyi évben debütált és, amivel az idei évben is turnézni fogunk – a Szegedi Gyermekszínház a Légy jó mindhalálig című darabot adja majd elő hamarosan.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -