Közélet

Húsz vasúti fejlesztés előkészítését támogatja a kormány, köztük van a harmadik szegedi híd is

Összesen húsz vasúti fejlesztés előkészítésének, tervezésének támogatásáról döntött a kormány 32 milliárd forint értékben. A fejlesztési csomag része a Szeged-Makó közötti elővárosi vasúthoz kapcsolódó vegyesforgalmú harmadik Tisza híd is.

Az ITM által bejelentett csomag a hazai vasút infrastruktúrájának, szolgáltatásainak korszerűsítése, versenyképességének növelése mellett a magyar gazdaság élénkítéséhez is hozzájárul a tervek szerint. kormánydöntésnek köszönhetően egyebek mellett megkezdődhet a Nyugati pályaudvar vágányhálózata és bevezető szakaszai rekonstrukciójának, a lajosmizsei és váci vonalak elővárosi célú fejlesztésének előkészítése is.

A forrás odaítélésével elkészülhetnek a Hatvan-Füzesabony vonal és a kapcsolódó ráhordó vonalak fejlesztésének, a Békéscsaba-Lőkösháza és a Debrecen-Nyíregyháza szakaszok korszerűsítésének tervei. A Szeged-Makó vasúti elővárosi közlekedés vonzerejét a megújuló vasúti pálya mellett vegyesforgalmú Tisza-híd megépítése növelheti.

Az egyes beruházások megkezdését legalább egy-három éves előkészítési folyamat előzi meg. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár szerint az újonnan támogatott előkészítési projektek e hatalmas keretösszeg közel felét kitevő forrásigényű kivitelezési munkák megkezdését alapozhatják meg lehetőség szerint már 2022 elejére.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb