Mindenmás

Pontosabb lehet az előrejelzés: meteorológiai rádiószondát telepítettek Szegeden

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az országban két helyen, Budapesten és Szegeden telepített automata rádiószonda berendezést. Az eszközökkel automatikusan tudják indítani a magasabb légrétegek megfigyelésére szolgáló rádiószondát – számolt be róla az MTI.

Az átadó ünnepségen Nagy István agrárminiszter kiemelte, az automata rádiószondákat önerőből telepítette az Országos Meteorológiai Szolgálat összesen 170 millió forint értékben. A kedden átadott berendezések az elérhető legjobb minőségű adatokat szolgáltatják majd a légkör állapotáról, és teljesítik a Meteorológiai Világszervezet által támasztott legmagasabb követelményeket is.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke elmondta, hogy az automata rádiószonda berendezés telepítése Európában is élenjáró fejlesztés, az idén 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat életében pedig mérföldkő. A rádiószonda mérőeszközt automatikusan fel tudják küldeni naponta kétszer mindkét helyszínen.

https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/videos/221906012370674

Rámutatott arra, hogy a rádiószondázás jelentős fejlődésen ment keresztül. Eddig 104 ezer alkalommal küldtek emberi segítséggel rádiószondát a légkörbe, mostantól automata módon tudják ezt a feladatot elvégezni, és az elérhető legjobb adatokat tudják majd szolgáltatni. Az automata berendezésbe 60 szondát lehet betárolni, így egy eszköz egy hónapon át tud automatikusan működni.

A Szegeden és Budapesten telepített finn gyártmányú automata rádiószonda berendezéseket a sikeres gazdálkodás eredményeként a szolgálat önerőből tudta megvalósítani, és ezzel befejeződött a 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat távvezérlési rendszerének teljes megújítása

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb