Közélet

Komolyabb feladatot kell ellátnia a gazdaságélénkítésben a Szegedi Tudományegyetemnek

A Szegedi Tudományegyetem rektorával, Dr. Rovó Lászlóval és Dr. Fendler Judit kancellárral készített interjút a napi.hu. A portál cikkéből kiderül, mit jelent az egyetem nemzetközi rangsorban elfoglalt helye, hogyan járulhat hozzá az intézmény a régió gazdasági életének ösztönzéséhez, és mire kell számítani a szeptemberi tanévkezdéskor.

A FELSŐOKTATÁSI RANGSOROK SZERINT MA IS ÉRTÉKES AZ SZTE

A világban úgy 30 ezer egyetem működik, és a legismertebb, legjelentősebb listák ezekből általában 1500-2000 egyetemet rangsorolnak – kezdte a Napi.hu által készített interjút Rovó László. A rektor szerint a nagy külföldi felsőoktatási intézmények más forrásból gazdálkodnak, de ha “kevesebből is sikerül előbbre lépdelni, az azt bizonyítja, hogy Szegeden, a 100 éves egyetem tudáspotenciálja ma is értékes.”

ÚJ SZEREP A GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉSBEN

Dr. Fendler Judit kancellár szerint fontos kérdés, hogy a gazdaságélénkítésben tud-e a jelenleginél is jelentősebb szerepeket vállalni az egyetem. A koronavírus utáni gazdasági újraindításban az Európai Uniós források segítségével is komoly szerepet szánnak az egyetemeknek. Az SZTE feladata is lesz többek között, hogy a dél-alföldi térség innovációs, illetve kutatási és fejlesztési tevékenységét újraindítsa, ezzel a gazdaságot élénkítse.

Rovó László és Fendler Judit, fotó: Szabó Dávid, Szeged365.hu

“A Szegedi Tudományegyetem kezelésében lévő kiváló adottságú 80 hektáros fejlesztési területen, ahol az ELI Kutatóközpont is van, éppen ilyen céllal került kialakításra az egyetem Tudományos Innovációs Parkja, ahová jellemzően magas hozzáadott értékű gyártással foglalkozó vállalkozásokat várunk kedvező feltételekkel.” -tette hozzá Fendler Judit.

SZEGEDEN OLCSÓ ÉS BIZTONSÁGOS AZ ÉLET

A kancellár szerint a fővárosi karokkal szemben Szegeden olcsóbb és biztonságosabb az élet, a közlekedésre kevesebbet kell költeni, és kisebbek a távolságok is, ráadásul erősebb emberi kapcsolatok alakulnak ki: ez mind hozzájárul ahhoz, hogy sok hazai és külföldi hallgató számára vonzó az SZTE.

AZ ÚJ FÉLÉV ELINDUL, ONLINE TÉRBEN TARTHATJÁK MEG A NAGYELŐADÁSOKAT

Rovó László szerint a koronavírus által okozott kényszerhelyzet az oktatástechnológiát jelentősen előrébb vitte, több évre tervezett fejlesztéseket kellett néhány héten belül megvalósítani. Fendler Judit hozzátette, hogy szerencséje is volt az átálláskor az egyetemnek, mert a legfrissebb pályázati pénzből megvásárolt szervert – amit eredetileg egy nagy genetikai kutatáshoz szereztek be – átmenetileg azonnal csatasorba tudták állítani, így a terhelést bírta az egyetemi rendszer.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Szeptembertől az oktatás újraindulásával valószínűleg a nagyelőadásokat online térben tartják meg, a személyes jelenléthez kötött gyakorlati foglalkozásokat pedig a megfelelő védőeszközök biztosításával és rendelkezések betartatásával lehet majd megtartani.

“Nem lesz egyszerű feladat, de meg tudunk birkózni vele. A másik verzió, hogy ha ismét súlyosbodik a helyzet, akkor minden oktatási tevékenység átkerül az online térbe. A harmadik verzió pedig e két végpont keveréke.” – zárta gondolatait az SZTE rektora.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb