Mindenmás

Napi pakk, szerda: több napsütés lesz, ma indult volna a SZIN, ünnepel a tévémaci

Egész jó felhozatallal rajtol volna el a SZIN, külön cikksorozattal pótoljuk neked a legjobb zenei programokat. Ma már több lesz a napsütés, ünnepel a tévémaci és Dr. Alban is. A reggeli mellé a legjobb szellemi táplálékot készítettük össze neked ma is!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSAINK

Izsó, Cseke, Margit, Natália, Natasa – boldog névnapot kívánunk nektek!

ÉVFORDULÓSOK

  • 280 éve született Joseph Michel Montgolfier francia feltaláló, a léghajózás úttörője, az első léggömb készítője. Joseph Michel Montgolfier fivérével, Jacques-Étienne-nel 1777-ben megkezdett kísérleteinek eredményeként 1783-ban szállt fel az első, meleg levegővel töltött léggömb: a papírburkolatú léggömb alá tüzet raktak, és a meleg levegőtől a léggömb június 5-én hajnalban a levegőbe emelkedett. A két testvér szeptember 19-én újabb léggömböt indított útnak, de ennek már utasai is voltak, egy juh, egy kacsa és egy tyúk.
  • 231 éve a francia Nemzetgyűlés kiadta világtörténelmi jelentőségű deklarációját az emberi jogokról. Az Emberi Jogok Nyilatkozata az amerikai Virginiai Nyilatkozat mintájára kimondta a demokratikus alapjogokat: szabadság, egyenlőség, testvériség, valamint személyi szabadság,jogegyenlőség és világpolgárság.
  • 140 éve jött világra Guillaume Apollinaire francia költő, a Szeszek és a Kalligrammák írója.
  • 110 éve született Kalkuttai Szent Teréz anya, Nobel-békedíjas, albán származású apáca, misszionárius. A Nobel -békedíjat 1979-ben kapta a szegények, a nélkülözők, betegek és árvák közötti emberbaráti tevékenységéért. Először 1986-ban, majd 1989-ben járt Magyarországon, és akkor részt vett rendjének budapesti házalapításán.
  • Ma lenne 107 éves Bulla Elma, Kossuth-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész.
  • 89 éve született spizzai és kisterpesti gróf Markovits Kálmán kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, edző.
  • 73 éve Zalaegerszegen megszületett Vajda József, Liszt Ferenc-díjas fagottművész, aki a TV Maci zenéjét játszotta.
  • 63 éves Dr. Alban, svéd fogorvos, zenész, az It’s My Life és a Sing Hallelujah című számok előadója. Az megvan, hogy a 90-es évek vége óta minden házibuliban “Sing Hallelujah, Szeged” – ként éneklik a “Sing Hallelujah, sing it” részt? A doki egyébként már kétszer is járt a Napfény Városában, egyszer a Rádió 88 20. születésnapján a Sing Singben, egyszer pedig a Deja Vu Fesztiválon, a Partfürdőn.

Az utóbbin meglehetősen epic volt a “Hello Bukarest” beköszönése (a doki egy román fellépésről jött, utólagos elmondása szerint egy kicsit megkavarodott a helyszínekkel), nincs is szebb annál, amikor többezer szegedi mondja ki az “anyád” szót egyszerre…

  • Ma lenne 63 éves Szentandrássy István, Kossuth-díjas roma származású festőművész.
  • 40. születésnapját ünnepli Macaulay Culkin amerikai színész, a Reszkessetek betörők! Kevinje.
  • Chris Pine amerikai színész, a J. J. Abrams-féle Star Trek filmek Kirk kapitánya.

MA INDULT VOLNA A SZIN

Az eredeti tervek szerint ma rajtolt volna a 2020-as SZIN, az előző évekhez képest egészen izmos line up-pal – egy járványmentes párhuzamos univerzumban a héten Szegeden lépne színpadra Jason Derulo, Rudimental, John Newman és többek között a Russkaja is. A koronavírus jött, a SZIN ment, mi viszont visszahozzuk az életérzést: szerdától szombatig minden nap egy-egy ikonikus fellépővel hozzuk vissza a Szegedi Ifjúsági Napok hangulatát!

TÖBB LESZ A NAPSÜTÉS

Szerdán sok napsütés ígérkezik, csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül, az északi tájakon néhol megerősödik a délire, délnyugatira forduló szél. A maximumok 26-32 fok között alakulnak a megyében.

MÓRA FERENC DÉDUNOKÁJÁVAL BESZÉLGETTÜNK

Már most óriási sikernek örvend a frissen megnyitott Móra Ferenc Múzeum állandó kiállítása, amelynek megálmodója Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája, aki szerint neki dupla akkora felelősséggel jár a kurátori munka, mint bárki másnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb