Szegedi Arcok

Vészits Andrea: Móra Ferenc dédunokájának lenni kiváltság és felelősség

Már most óriási sikernek örvend a frissen megnyitott Móra Ferenc Múzeum állandó kiállítása. A Móra Rengeteg névre hallgató tárlat tele van izgalmas interaktív játékokkal és felfedezésre váró Móra-történetekkel. Nem véletlen, hiszen a kiállítás megálmodója Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája, aki szerint neki dupla akkora felelősséggel jár a kurátori munka, mint bárki másnak. A tárlat megteremtője ezúttal a Szeged365.hu-nak mesélt a kiállítás legapróbb ismereteiről.

MINDENT SZEGED LEGVAGÁNYABB KIÁLLÍTÁSÁRÓL

A tárlat látványvilága és tematikája a természetre épül, hiszen a legendás író rajongott a természetért, sőt, kevesen tudják, hogy maga is földrajz-természetrajz szakon végzett. A kurátor Zöldy Z. Gergely látványtervezővel ennek margójára egy igazi mesebeli világot álmodott meg az intézmény falai közé. Vésztis Andrea lapunknak úgy fogalmazott: az égigérő fák között bolyongva a látogatók megismerhetik dédnagyapja kedvenc virágait, állatait, életének fontos eseményeit és szereplőit. Valamint azt is, hogy regényeiben, írásaiban hogyan kapott szerepet a természet és miért szeretett volna a sírjára egy nyírfát ültettetni.

A tárlat kurátora arra a kérdésre, hogy mekkora felelősség ma Móre Ferenc dédunokájának lenni azt a választ adta, hogy: “minden tárlat kurátorán óriási felelősség van, rajtam ez dupla akkora.” Majd elmondta, hogy Móra Ferenc azt vallotta: az ember addig él, amíg van, aki szeresse, addig él, amíg van, aki emlékszik rá, ezért ő mindent megtesz azért, hogy minél többen szeressék a művészt és, hogy emléke és munkássága minél tovább köztünk éljen.

Vészits Andrea elmondása szerint ő nem csupán csak vérszerinti örököse az írónak, hanem szellemi örököse is, éppen ezért igyekszik az adott életutat méltó módon köztudatban tartani és központba helyezni. Pont ezért a Móra Rengeteg névre hallgató kiállítást is megpróbálta formabontóra megtervezni, interaktívvá és érdekessé tenni, úgy, hogy az megfeleljen napjainknak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb